Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

‘One Stop Office’ oplossing uitdagingen diaspora

De workshop om de dienstverlening voor diaspora te verbeteren, georganiseerd door het Diaspora Instituut Suriname (DIS) is op 29 oktober 2024 aan het eind gekomen. Er werd gedurende de tweedaagse workshop breedvoerig van gedachten gewisseld over het vergemakkelijken van de dienstverlening voor de diaspora gemeenschap. Tijdens de sessies die gehouden werden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) kwam duidelijk naar voren hoe belangrijk het One Stop Office is.

Al te vaak komt het voor dat Surinamers in het buitenland van het kastje naar de muur gestuurd worden bij het in orde maken van diverse zaken en dat er lange wachttijden zijn. Dit zijn volgens Orlando Cairo, voorzitter van het projectteam One Stop Office, twee van de grootste uitdagingen die men ervaart. Cairo en sessie leider, Roy Smits, noemen deze sessie geslaagd. Doelen volgens hen waren voornamelijk om in kaart te brengen welke de uitdagingen zijn, welke zaken dubbellopen bij welke instanties en hoe die op te lossen. De verwachte oplossing is middels de One Stop Office (OSO) dat als centraal loket zal dienen voor Surinamers in het buitenland en de afhandeling van verzoeken door hen sneller en efficiënter maakt.

Directeur Marciano Armaketo van Diaspora Instituut Suriname (DIS) die de noodzaak van dit centraal loket onderstreepte, gaf aan dat deze al gauw in werking dient te treden. Ter realisering van het centraal loket zijn er gedurende de sessies grondregels gevormd die het fundament zullen bouwen. Deze principes omvatten kernwaarden zoals leiderschap, deskundigheid, verduidelijking van werkprocessen, transparantie. Volgens de bewindsman kan de implementatie van OSO twee tot drie maanden in beslag nemen, aangezien eerst de bestaande uitdagingen moeten worden aangepakt. Met deze implementatie gaat naar zijn zeggen ook het digitaliseren gepaard. Armaketo apprecieert de inzet en bereidheid voor aanpak van de betrokkenen tijdens de sessies zeer. Binnen afzienbare tijd zal er een vervolgsessie worden ingepland, waarin een uitgebreide evaluatie zal plaatsvinden.