Het directoraat HRM is in het leven geroepen om onder andere te werken aan de institutionele- en capaciteitsversterking van de overheid. HRM zal als instrument moeten dienen naar een efficiënt en effectief functionerende overheid.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken dient een sleutelrol te vervullen bij institutionele- en capaciteitsversterking van de overheidsorganisatie om de ontwikkelingsrichting op het gebied van HR-beleid van de gehele overheid aan te geven. Ontwikkelen, implementeren, monitoren en verbeteren van een integraal HR-beleid, waarbij alle personeelsgebieden van het Ministerie van Binnenlandse zaken en de overheid, te weten personeelsplanning en -beleid, personeelsontwikkeling, organisatie en efficiëntiebeleid en personeelsbeheer en –zorg, zullen worden aangestuurd om zodoende onder meer prestaties van landsdienaren te verbeteren en het prestatieniveau van de overheid in zijn geheel te verhogen, is noodzakelijk.
Een gegeven is dat het HRM-beleid enerzijds volledig gericht is op het realiseren van de strategische doelen van de overheid en aansluit op het regeringsbeleid van de Republiek Suriname, en anderzijds moet de overheid in toenemende mate beschikken over gekwalificeerd en competent kader, waardoor realisering van de strategische doelen vlotter verloopt.
Refererend aan het voorgaande, zal in het dienstjaar 2021 het directoraat HRM een leidende rol moeten vervullen in de transformatie van traditionele overheidspersoneelszaken naar een eigentijds strategische HRM systeem, middels het ontwikkelen, implementeren en monitoren van beleid en werkwijzen, gebaseerd op actuele internationale HRM-standaarden met een professionele uitstraling in regionale samenwerkingsverbanden en het voortdurend uitdiepen daarvan.
Het uiteindelijk doel van het directoraat HRM is de overheidsorganisatie doelmatig en doeltreffend te laten functioneren door strategisch personeelsbeleid Overheidsbreed te ontwikkelen waaraan concrete wettelijke richtlijnen gekoppeld zijn. Primair in deze, zal prioriteit worden gegeven aan het actualiseren van de huidige personeelswet. De exclusieve HRM mede beoordelingsbevoegdheid zullen worden geïncorporeerd in het overheidsbeleid en de wetgeving. Dit ter waarborging van de kwaliteit van toezicht m.b.t. functie- en rangcriteria tussen de verschillende beroepsgroepen.
De maatschappij verandert voortdurend, waardoor HRM zal moeten zorgdragen voor een continue wendbare overheidsorganisatie, waaraan wendbare medewerkers gekoppeld zijn, die niet alleen snel haar werkprocessen kan aanpassen, maar ook sneller reageert door organisatiestructuur en strategie aan te passen aan die veranderingen.
Goed bestuur is een essentiële aanvulling op een gezond economisch beleid. Onduidelijkheid over de vraag wie waarvoor verantwoordelijk is op de werkvloer, zal consequent tot het verleden moeten gaan behoren. Efficiënt en verantwoordelijk beheer door de publieke sector en een voorspelbare en transparant beleidskader zijn cruciaal voor de efficiëntie van de regering en dus de economische ontwikkeling. Een significant onderdeel daarvan is HRM, waarbij er geen onnodige verspilling optreedt van de met veel moeite vergaarde schaarse overheidsmiddelen.
Er zal erop toegezien worden dat HRM daadwerkelijk de toegevoegde waarde oplevert voor zowel de overheidsfunctionaris als de overheidsorganisatie. Hoe beter de afstemming tussen organisatie en ambtenaren doelstelling, hoe beter het organisatieresultaat. De toegevoegde waarde van HRM is dus ook het faciliteren van deze afstemming.
Ordening en modernisering van de overheidspersoneelsadministratie zal gecontinueerd worden door het verder digitaliseren en actualiseren van de overheidspersoneelsbestanden. Het ontwikkelen van een betrouwbare en actuele Human Resources Management Information Systeem dat informatie levert aan het directoraat HRM (centrale data in- en uitvoer van personele aangelegenheden en data distributie naar alle HRM afdelingen, overheidsbreed) behoort tot de beleidsactiviteiten.