Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

LVV intensiveert i.s.m. WWF en overige partners strijd tegen illegale visserij

“Suriname is tesamen met Guyana en Frans-Guyana gezegend met een rijke mariene biodiversiteit en historisch overvloedige visbestanden die de gemeenschappen generaties lang in stand hebben gehouden. Deze kusthulpbronnen worden echter ernstig bedreigd door Illegale, Ongemelde en Ongereglementeerde (IOO)-visserij in het gehele mariene ecocomplex van Guyana. Deze clandestiene activiteit put niet alleen onze visbestanden uit, maar ondermijnt ook het duurzame beheer van onze mariene ecosystemen, waardoor zowel ons milieu als onze economie worden aangetast,” waren de openingswoorden van Parveen Amritpersad, directeur Visserij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Op woensdag 13 juni jongstleden is voor de tweede keer de “Regional Illegal, Unreported, and Unregulated (IUU)-fishing workshop” tussen Guyana, Suriname en Frans-Guyana op het ministerie van LVV gehouden.

Deze twee-daagse workshop welke uitgevoerd werd door het World Wildlife Fund (WWF) Guianas is onderdeel van het IUU- visserij project in de Guyana’s en maakt deel uit van het gefinancierde Oceans 5-project, een internationaal samenwerkingsverband van financierders die zich onder andere inzet voor het stoppen van overbevissing en het instellen van beschermde mariene gebieden. De workshop was het vervolg op een eerdere bijeenkomst die van 14 tot 15 november 2023 in Georgetown, Guyana werd geïnitieerd. Hier werd een gezamenlijke stappenplan in de strijd tegen IUU, welke een grote uitdaging is voor de drie landen, besproken. Suriname zal zich hiervoor inzetten tezamen met haar partners in deze waaronder de Maritieme Politie, WWF-Guianas en de CRPMEM Guyane in Frans- Guyana.

Economisch gezien worden de landen door IUU-visserij geconfronteerd met uitgeputte visbestanden, wat leidt tot een achteruitgang van de visserijsector, verlies van banen en verminderde inkomsten uit zowel de binnenlandse als de internationale markten. Op ecologisch vlak resulteert de ongereguleerde exploitatie van mariene hulpbronnen in de vernietiging van habitats en verlies aan biodiversiteit, waardoor de duurzaamheid van het gehele mariene ecosysteem wordt bedreigd.

“Er heerst behoorlijke illegale visserij in ons wateren,” gaf Soraya Wijntuin, Oceans Coördinator van WWF Guianas aan. “Dit heeft niet slechts negatieve gevolgen voor het visbestand, maar zorgt ook voor een schrikbarende achteruitgang van onze beschermde dierpopulatie, zoals onze schildpad Aitkanti. In Suriname is er zelfs sprake van 98% achteruitgang van de Aitkanti. Dat is zeer zorgwekkend.”

Met de resultaten van de twee dagen van uitwisselingen, en met de hulp van internationale consultants en partnerinstellingen zoals het WWF, zal een gezamenlijke routekaart ontwikkeld worden die is ontworpen om het vermogen te vergroten om IOO op de korte en middellange termijn aan te pakken.

“Het bestrijden van IOO-visserij is niet alleen een ecologische of economische noodzaak; het is een morele kwestie. Het gaat om het veiligstellen van de toekomst van onze naties en het waarborgen van het welzijn van onze mensen in de hele regio. Laten we ons ertoe verbinden samen te werken om met al onze capaciteiten de problemen aan te pakken die ons vermogen hebben belemmerd om onze kostbare mariene hulpbronnen te beschermen tegen de plaag van de IOO-visserij,” laat Visserij-directeur Amritpersad optekenen als slot.