Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Koningsdag in teken van gedeeld erfgoed en versterkte samenwerking Suriname-Nederland

Tijdens de jaarlijkse Koningsdagreceptie op de residentie van de ambassadeur van Nederland in Paramaribo werd niet alleen de 58ste verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd, maar ook stilgestaan bij de bijzondere relatie tussen Suriname en Nederland. Ambassadeur Walter Oostelbos deelde mee dat de receptie dit jaar in het teken stond van de gedeelde geschiedenis en het materieel erfgoed.

De Koningsdagreceptie werd ook benut om tastbare en immateriële sporen van het gedeelde erfgoed onder de aandacht te brengen, waaronder originele prenten van Meriam Sibilo en een traditioneel nagebouwd volkswoning werd in het bijzonder genoemd als eerbetoon aan het historische karakter van Paramaribo.

Oostelbos stond stil bij het feit dat 2025 een bijzonder jaar wordt voor Suriname: verkiezingen halverwege het jaar, gevolgd door de herdenking van 50 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid op 25 november. “Een moment om naar uit te kijken”, aldus de diplomaat, die ook het einde van het Makandra-programma in juni dit jaar benoemde. Binnen dit programma zijn 52 projecten uitgevoerd ter versterking van de capaciteit van de Surinaamse overheid. Over de verkiezingen zei de ambassadeur dat Suriname een goede reputatie hoog te houden heeft, terwijl hij alle Surinamers opriep om te gaan stemmen. “Wie niet stemt, heeft geen invloed op het resultaat en mag achteraf niet klagen”, zei hij.

Ambassadeur Oostelbos prees de veerkracht van het Surinaamse volk en de stevige worteling van de democratische rechtsstaat. “Suriname is een jonge republiek, maar toont volwassenheid in zijn instituties.” Namens president Santokhi benadrukte minister Krishna Mathoera van Defensie dat de relatie tussen beide landen uniek is: “Een verhaal van koloniale banden, maar ook van wederzijdse groei en begrip.” Ze onderstreepte het belang van de Surinaamse diaspora en de noodzaak om lopende samenwerking op technisch en bestuurlijk vlak voort te zetten.

De minister sprak haar tevredenheid uit over de afsluiting van het dossier rond de resterende verdragsmiddelen en de toewijzing van deze fondsen aan cruciale projecten. Ook kondigde zij met genoegen de introductie van het biometrische paspoort aan, een stap richting visumliberalisatie voor Surinamers die naar Europa willen reizen. Ze riep op tot Nederlandse steun binnen de EU om dit proces te versnellen. Mathoera bevestigde de bereidheid van Suriname om zijn democratische reputatie te behouden in de aanloop naar de verkiezingen onder het nieuwe kiesstelsel.

Mathoera sprak daarnaast ook de hoop uit om koning Willem-Alexander en koningin Máxima in november te mogen verwelkomen bij de viering van 50 jaar Srefidensi. “Hun aanwezigheid zou een krachtige bevestiging zijn van de vriendschap en samenwerking tussen onze naties”, aldus Mathoera.