
Met een druk op de knop heeft president Chandrikapersad Santokhi officieel de website van het Kinderombudsinstituut Suriname (KOS) gelanceerd. Dit gebeurde op dinsdag 22 april 2025 in de Congreshal. Deze mijlpaal markeert een belangrijke stap in de bescherming van kinderrechten in Suriname, met de oprichting van een onafhankelijk instituut dat erop toeziet dat de rechten van kinderen daadwerkelijk worden nageleefd.
Voor president Santokhi was de lancering een bijzonder moment. Al sinds 2008, in zijn toenmalige functie als minister van Justitie en Politie, heeft hij zich ingezet voor de totstandkoming van het instituut. In 2022 werd de presidentiële werkgroep Kinderombudsinstituut Suriname ingesteld met als taak de benodigde wetgeving en documentatie af te ronden. In 2024 werd uiteindelijk de Wet Kinderombudspersoon aangenomen door De Nationale Assemblée (DNA).
Volgens het staatshoofd heeft het instituut een belangrijke taak: “Het moet een platform zijn dat de stem van kinderen vertegenwoordigt, vertrouwen uitstraalt en de regering adviseert over beleid dat kinderen aangaat. Te vaak ontbreekt het kinderen aan een stem. Dat moet veranderen.” Hij benadrukte ook het belang van continuïteit in beleid, los van welke regering aan de macht is, en riep op tot een correcte, onafhankelijke en goed georganiseerde werking van het instituut. De president wees ook op het belang van toegankelijke communicatie. Er zullen digitale platformen moeten worden ontwikkeld waarmee kinderen uit alle districten hun zorgen kunnen uiten en klachten kunnen indienen.
Malinie Kearsenhout, voorzitter van de presidentiële werkgroep KOS, gaf aan dat de oprichting van het instituut het resultaat is van een lange weg. “Suriname is sinds 1993 partij bij het VN-Kinderrechtenverdrag. Toch worden de belangen van kinderen soms nog steeds onvoldoende vooropgesteld. Het instituut zal fungeren als een gids en beschermer voor kinderen, met empathie en inzicht in hun leefwereld.”

Het Kinderombudsinstituut zal nu starten met het invullen van diverse functies. Daarbij wordt gezocht naar mensen met visie en hart voor kinderen. Er zullen ook bewustwordingscampagnes worden gehouden in de districten en het zelfstandig uitvoeren van onderzoeken. Het instituut kan zowel op verzoek als uit eigen beweging onderzoek doen en aanbevelingen geven aan overheid en maatschappelijke organisaties.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie gaf aan dat kinderrechten niet losstaan van mensenrechten. “Kinderen zijn volwaardige burgers met eigen rechten. Juist omdat zij extra kwetsbaar zijn, verdienen ze extra bescherming en een stem. Het Kinderombudsinstituut zal een cruciale rol spelen in het signaleren van misstanden en het wijzen op tekortkomingen, zodat we elk kind recht kunnen doen, ongeacht achtergrond of omstandigheden.”