Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Installatie RvC SITA moet zakendoen met Suriname vergemakkelijken

Suriname Investment Trade Agency (SITA) is het handel- en investering bevorderend agentschap voor Suriname dat valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). President Chandrikapersad Santokhi heeft op 12 september 2023 de raad van commissarissen voor SITA formeel geïnstalleerd. Dit op grond van het staatsbesluit dat in 2021 reeds was goedgekeurd. De installatie heeft plaatsgevonden op het Kabinet van de President.

Volgens BIBIS-minister Albert Ramdin is de organisatie al 2 jaar bezig, maar heeft de installatie niet eerder plaatsgevonden vanwege procedurele zaken waaronder de financiering van een project met de Inter-Amerikaans Ontwikkelingsbank (IDB). Het project zal voor een periode van 3 jaren worden gefinancierd waarna SITA op zichzelf zal opereren. De financiering biedt de mogelijkheid om de institutionele capaciteit te versterken en te verruimen.

De bedoeling van SITA is om investeerders zowel actief als passief aan te trekken middels verschillende activiteiten. Met het actief aantrekken van investeerders wordt nadrukkelijk aangegeven dat er in bepaalde sectoren van de economie behoefte is en worden financierders en investeerders hiervoor uitgenodigd. Met passief aantrekken wordt bedoeld wanneer buitenlandse investeerders op eigen initiatief naar Suriname komen en dan voor begeleiding bij SITA terecht komen. Er wordt daarnaast gewerkt aan exportpromotie waarbij het Surinaams product in het buitenland wordt gepromoot ter bevordering van export uit Suriname. “Op het politiek diplomatiek vlak hebben we al veel gedaan, maar nu met SITA operationeel, zal Suriname gepromoot worden als een land waar investeringsopties bestaan. Dit middels handelsmissies, participatie aan tentoonstellingen en investeringsconferenties waar een stuk bedrijvigheid opgezet kan worden in samenwerking met het Surinaamse bedrijfsleven”, stelt minister Ramdin. De bewindsman is van mening dat via dit instituut langdurige structurele ontwikkeling gezondmaking van onze economie wordt gerealiseerd.
De serieuze bedrijven die komen, zijn in staat eigen kapitaal en technologie in te brengen. Vaak is het een kwestie van vergunningen. De belangrijkste zaken waarmee investeerders geholpen worden zijn vergunningen, nodige grond, belasting faciliteiten en bekendheid met de lokale wetten.