Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Ilonka Elmont Foundation bevordert sportparticipatie onder kinderen met een beperking

De Ilonka Elmont Foundation stimuleert sport voor kinderen met een beperking. De Foundation richt zich op dit moment op een aantal sportstimuleringsprojecten. Hiermee wordt de gemeenschap bewust gemaakt van het belang van sport en recreatie voor kinderen met een beperking. Op woensdag 29 mei is er in samenwerking met het Fonds Kind & Handicap en Bureau Speciaal Onderwijs een sportdag georganiseerd in de Ismay van Wilgen Sporthal. “Het doel is dat de kinderen kennismaken met verschillende sporten en spelletjes die speciaal voor hen zijn opgezet. Een ander doel is dat ze ook met elkaar leren spelen en samen zijn”, aldus Ilonka Elmont in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

De drie organisaties houden sinds 2009 dit soort evenementen. Het is hun zeventigste gezamenlijke evenement. Bureau Speciaal Onderwijs heeft vanaf het begin de Ilonka Elmont Foundation bijgestaan en de stichting Fonds Kind & Handicap uit Nederland steunt kinderen met een beperking wereldwijd. “Kinderen moeten een kans krijgen. Door sport en spel leren ze vrij met elkaar te zijn, met als gevolg dat ze openstaan voor kansen”, zegt Elmont, die topsporter is geweest en zevenvoudig wereldkampioen Thaiboxen. Al jaren zet ze zich in voor kinderen met een beperking in Suriname. “Het gaat in de eerste plaats om plezier te hebben met elkaar en de kinderen uit hun isolement te halen om kennis te maken met verschillende sportactiviteiten”, merkt ze verder op.

De sportdag bestond uit zeven spelletjes met levendige kleuren en muziek, waarbij ook een competitief element werd toegevoegd. De scholen en instellingen die aan deze sportdag hebben meegedaan zijn Huize Betheljada, Louis Brailleschool, Stichting Hubstina en Stichting Annie Crèche. De kinderen waren onder begeleiding van professionele coaches en vrijwilligers, die zorgden voor een veilige en stimulerende omgeving. Het is een van de jaarlijkse activiteiten van de Ilonka Elmont Foundation die hiermee wordt ingeluid. Woordkunstenaar Koloku heeft samen met de uitgenodigde scholen en instellingen dit evenement tot een onvergetelijke dag gemaakt.