Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Herschikken van schulden belangrijk voor herstel economie

Volgens de recente cijfers van het bureau van de Staatsschuld heeft Suriname op dit moment een totale schuld van USD 3.2 miljard. De bbp-ratio van de wettelijke schuld komt neer op 129%, welke niet meer dan 60% zou mogen bedragen. President Chandrikapersad Santokhi deelde op woensdag 23 juni 2022 in de Nationale assemblee mee dat de rente- en terugbetalingsverplichtingen dusdanig hoog zijn, dat als die voldaan zouden worden er geen geld zou zijn voor de reguliere uitgaven zoals salarissen, sociale uitkeringen en subsidies.

De regeringsleider heeft aangeven dat de regering serieus bezig is geweest met het schuldenvraagstuk. “Ik zal het hier niet hebben over de problemen die de vorige regering heeft gecreëerd, en die wij hebben moeten overnemen. We weten allemaal dat het veel meer tijd en energie kost om een probleem op te lossen, dan om het te creëren. Het proces van een oplossing zoeken, gaat niet zo makkelijk, als we hadden gewild en gehoopt”, accentueert president Santokhi.

De regering heeft na haar aantreden twee trajecten gevold om de schuldenproblematiek op te lossen. Ten eerste is het traject van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ingezet. Het staatshoofd geeft aan dat er een paralleltraject is ingezet om te kijken naar alternatieve financiering. “Het IMF-programma is in december 2021 begonnen en we maken goede vorderingen. Wij hebben ook de reputatie van Suriname bij het IMF kunnen herstellen. Een belangrijk onderdeel van het programma met de monetaire organisatie is het herschikken van leningen. Er zijn reeds goede resultaten bereikt”, geeft de regeringsleider aan in ’s land vergaderzaal.

De managing director van het IMF, Kristalina Georgieva heeft vorige week op een regionale bijeenkomst van het IMF in Barbados expliciet haar waardering uitgesproken over Suriname. “Men heeft in 2016 de goedkope IMF-lening afgebroken, vanwege de strenge condities die het IMF hanteerde. Toen is men gegaan naar Oppenheimer voor veel duurdere leningen, die zonder enige conditie konden worden aangewend. De gevolgen daarvan zijn bekend”, zegt president Santokhi.

Het staatshoofd heeft het hoogste college van Staat ook medegedeeld dat minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning momenteel in Parijs vertoeft met een technische delegatie. Daar zijn onderhandelingen gevoerd met een aantal leden van de Paris Club namelijk Nederland, Italië, Frankrijk, Sweden, en Israël, bij wie Suriname leningen heeft. Het gaat om een totaalbedrag van circa USD 100 miljoen. Te midden van dit internationaal gezelschap heeft de Surinaamse delegatie onder leiding van minister Achaibersing succes geboekt voor Suriname. De Paris Club heeft namelijk volmondig ingestemd met de herziening van de schuld die Suriname heeft. “Dit betekent concreet dat Suriname de komende drie jaren in totaal USD 34 miljoen minder gaat betalen aan rente en aflossingen. Dit zal de bevolking meer ademruimte geven en helpen om het herstel van de economie te consolideren”, onderstreept het staatshoofd.