
Als onderdeel van het HEARTS Initiative zijn trainingen gestart over het effectief aanpakken van hypertensie- en diabeteszorg voor artsen in de eerstelijnsgezondheidszorg. De tweedaagse training is gestart op 3 mei 2025 en wordt georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid met steun van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Voorafgaand aan deze training heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid certificaten uitgereikt aan klinieken en artsen, dit als erkenning voor de inspanningen die zij tot nu toe hebben geleverd om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.
Het HEARTS Initiative, dat inmiddels geruime tijd draait, is gericht op het versterken van de eerstelijnszorg om chronische aandoeningen – met name hypertensie en diabetes – vroegtijdig op te sporen, beter te behandelen en effectief te monitoren. “Deze aandoeningen, zijn ‘sluipmoordenaars’ vanwege hun symptoomarm verloop maar ernstige lange termijnschade, en zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de niet-overdraagbare ziekten (non-communicable diseases) in Suriname”, zegt minister Ramadhin. De bewindsman presenteerde bevindingen dat met de implementatie van het HEARTS initiative er meer dan 2 miljard aan Surinaamse dollars kan worden bespaard alleen aan ligkosten.

Volksgezondheidsdirecteur Rakesh Gajadhar Sukul laat doorschemeren dat het wetenschappelijk bewezen is dat goede begeleiding van patiënten met deze aandoeningen de schadelijke gevolgen aanzienlijk kan uitstellen. “Soms zelfs tot het punt waarop de natuurlijke dood eerder intreedt dan complicaties. Met het HEARTS Initiative streven we ernaar dat alle huisartsen in de eerste lijn actief en doelgericht screenen op hoge bloeddruk en suikerziekte, en hun patiënten optimaal begeleiden”, voegt hij eraan toe.
Het Hearts Initiative is gebaseerd op het internationale Global Hearts Initiative, maar aangepast aan de lokale Surinaamse context. HEARTS is een acroniem dat staat voor: Healthy lifestyle – gezonde leefstijlbevordering; Evidence-based treatment – behandelingen gebaseerd op wetenschappelijk bewijs; Access to essential medicines and technology – toegang tot medicatie en diagnostische middelen; Risk-based management – risicogebaseerde zorgverlening; Team-based care – zorg via een multidisciplinair team, inclusief de patiënt; Systems for monitoring – voortdurende evaluatie en verbetering van de aanpak.

Klinieken die uitblinken in het identificeren en begeleiden van patiënten hebben als incentive een tablet ontvangen. Deze digitale hulpmiddelen zullen de verdere digitalisering van de eerstelijnszorg bevorderen – een cruciale stap richting een efficiënter en toekomstbestendiger gezondheidssysteem. Na de overhandigingen door minister Ramadhin begonnen de trainingen middels presentaties waarbij de voortgang van het programma, de monitoringresultaten en verbetermogelijkheden zijn besproken. “Het doel hiervan is gezamenlijke reflectie en kennisdeling, om de kwaliteit van de zorg voor chronische aandoeningen verder te versterken. We gaan voor een gezonder Suriname, waarin preventie en begeleiding centraal staan”, aldus de bewindsman.