Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Franse gebieden herdenken bestorming Bastille

Frankrijk en zijn overzeese gebieden herdenken op 14 juli de Bestorming van de Bastille in 1789. Het koninklijk fort tevens gevangenis in Parijs, werd op die dag door de revolutionairen bestormd. Dit moment geldt als symbool van een revolutionaire beweging. Op de residentie van de ambassadeur van Frankrijk voor Suriname en Frans-Guyana werd het feit op 13 juli 2024 herdacht en gevierd. President Santokhi werd warm welkom geheten door ambassadeur Nicolas De La Coste en zijn echtgenote Maya De La Coste.

Het evenement was niet alleen een sociale gebeurtenis, maar ook een gelegenheid voor Frankrijk en Suriname om zaken van wederzijds belang te bespreken en de diplomatieke banden tussen beide naties te versterken. Het toonde de sterke banden tussen de twee naties en benadrukte het belang van internationale samenwerking. De Surinaamse president en de Franse ambassadeur voerden productieve gesprekken, waarbij onderwerpen als handel, culturele uitwisseling en milieubehoud aan bod kwamen.

“Deze gelegenheden bieden ons de mogelijkheid om te reflecteren op de sterkte van onze bilaterale samenwerking, evenals onze gezamenlijke inzet voor mondiale kwesties”, liet het Surinaamse staatshoofd optekenen. “We hebben een solide partnerschap met Frankrijk op veel niveaus, waaronder samenwerking op gebieden zoals onderwijs, cultuur, gezondheid, veiligheid en milieu.” De president stond ook stil bij de samenwerking met Frankrijk op het gebied van olie en gas. “Onze samenwerking bevindt zich in een nieuw tijdperk van aanzienlijke investeringen in de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, voornamelijk olie en gas, door het Franse bedrijf Total Energies. Hun toewijding aan het milieu en het gebruik van de beste technologieën om de CO-2 uitstoot te verminderen, is prijzenswaardig en welkom.” Het staatshoofd benadrukte dat de Surinaamse regering zich blijft inzetten voor de duurzame ontwikkeling van de natuurlijke hulpbronnen om Surinames status als een van de drie koolstof negatieve landen ter wereld te behouden.

Door zowel de president als de ambassadeur werd een vooruitblik geworpen op de komende Olympisch Spelen die op 26 juli dit jaar zullen starten in Parijs. “Om een grote Surinaamse atlete te eren, wordt de conferentieruimte van de Alliance Française hernoemd naar een geweldige atlete, en wel Letitia Vriesde”, sprak de ambassadeur. “ Zij is een inspiratiebron voor velen van ons en voor veel Surinaamse sporters.” De ambassadeur hoopt dat zij aanwezig zal zijn bij de inauguratie in augustus.

Terwijl Frankrijk en Suriname hun banden blijven versterken, dient de herdenkingsdag als model voor toekomstige engagementen. Door elkaars culturen te omarmen en samen te werken aan gemeenschappelijke doelen kunnen de twee landen een betere toekomst opbouwen voor hun burgers en de wereld als geheel. Het evenement benadrukte ook het belang van het bevorderen van sterke internationale relaties en de rol die gedeelde ervaringen kunnen spelen bij het bouwen van bruggen tussen de twee landen.

Ambassadeur De La Coste beloofde ook veel meer te zullen ondernemen ter bescherming van de grens tussen beide landen. “Frankrijk en Suriname werken hand in hand om alle soorten smokkel tegen te gaan, sprak hij,  “We moeten meer doen om drugshandel, illegale visserij en witwassen van geld te bestrijden. We kennen de gevolgen van witwassen van geld, aan beide kanten van deze prachtige Marowijnerivier. Het is een gevaarlijke situatie en het is hoog tijd dat we concrete stappen ondernemen”, stelde de diplomaat. Hij deelde zijn plannen over het Rechteroever-Linkeroever project. Binnen dit project beoogt de Franse diplomaat in samenwerking met het Surinaamse  ministerie van Onderwijs het Frans te bevorderen op de scholen aan de linkeroever in Suriname, en het Nederlands aan de rechterzijde van de rivier, in Frans Guyana.