
Prewien Ramadhin, directeur van e-Government heeft duidelijkheid verschaft over de werking van de verkiezingsdashboard. Dit vanwege de vragen die er vanuit de samenleving gesteld werden over de verschillen in het aantal kiezers en het aantal uitgebrachte stemmen. Tijdens een persconferentie op dinsdag 27 mei merkte de directeur op dat men zaken anders interpreteert en dat er hierdoor veel misinformatie ontstaat. “Terwijl wij met de dashboard juist hebben getracht om zoveel mogelijk transparantie aan de dag te leggen”, aldus directeur Ramadhin.
De verschillen kunnen ontstaan doordat het turven van de opkomst en het aantal stemmen niet synchroon lopen. Zo zijn er situaties waarbij de opkomst hoger geturfd is en de stemmen minder. Dat kan volgens Ramadhin liggen aan het aantal ongeldige stemmen. Ook kan lid 6 van het stembureau minder geturfd hebben, maar lid 8 heeft dan wel correct het aantal stembiljetten geteld. Het wil volgens de e-Gov-directeur niet zeggen dat er sprake is van fraude, maar dat lid 6 om een of andere manier de opkomst niet heeft kunnen turven.
Hierover legt Ramadhin uit dat sommige stembureauleden moeite hadden met internetverbinding of het opstarten van hun tablet. “Op sommige locaties was men het wachtwoord kwijt, waardoor men de opkomst helemaal niet heeft kunnen noteren. Of ook waarbij men halverwege is gestart met het noteren van de opkomst. Dat verklaart de verschillen”, aldus Ramadhin. Hij wijt deze zaken aan het onvoldoende trainen van stembureau doordat er plotseling een groot deel van reeds getrainde personen wegviel, en er andere mensen opgeleid moesten worden.
Verder zou men de uiteindelijke opkomst en het uiteindelijk aantal getelde stembiljetten niet bevestigd hebben middels een druk op het daarvoor bestemd vakje. Dit heeft met zich meegebracht dat deze gegevens niet zijn geregistreerd. Ramadhin zegt dat e-Gov slechts de data verwerkt en geen deel had in het gebeuren op de stembureaus. Zij wacht momenteel de data van nog 41 stembureaus af om deze te verwerken. Hierna zal de dashboard niet meer geüpdatet worden, hoewel het nog online blijft