Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Drinkwater Treatment Plant Matta in gebruik genomen

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft in het dorp Matta een drinkwater treatment plant opgezet in samenwerking met het dorpsbestuur. In bijzijn van president Chandrikapersad Santokhi, SWM-directeur Clifton Lienga en districtscommissaris Josta Lewis van het ressort Kabalebo, is de waterfaciliteit op zaterdag 22 juni 2024 in gebruik genomen. Deze installatie markeert een belangrijke mijlpaal in het streven naar de duurzame ontwikkelingsdoelen, met name SDG 6, door het bieden van toegang tot gezond en betrouwbaar drinkwater aan de gemeenschap.

Het oud waterstation te Matta, onder beheer van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, voldeed niet aan de behoefte aan drinkwater. Daarom heeft de SWM in samenwerking met het dorp Kurupa Matta en partners, waaronder Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS), het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DOI) en het districtscommissariaat Para, zich ingezet voor de realisatie van deze nieuwe drinkwater treatment plant. Volgens SWM-directeur Lienga zal de plant binnenkort worden uitgebreid met twee extra bronnen om de watervoorziening verder te verzekeren. Dit initiatief is onderdeel van een bredere strategie om gemeenschappen in het binnenland te ondersteunen en voor te bereiden op toekomstige groei, vergelijkbaar met succesvolle projecten in Wannhati, Kwakoegron, Kasipora en Redidoti, die in samenwerking met UNDP zijn uitgevoerd.

President Chandrikapersad Santokhi prijst de inzet van SWM en haar partners bij het realiseren van deze cruciale voorziening. “Schoon drinkwater is een fundamenteel mensenrecht en is een essentiële pijler van duurzame ontwikkeling”, aldus het staatshoofd. De president sprak ook over bredere regeringsinitiatieven, waaronder het IMF-programma dat financiële middelen vrijmaakt voor infrastructurele en sociale projecten, inclusief de oplossing van grondproblemen en de bevordering van grondenrechten.

De SWM-directeur benadrukt het belang van duurzaamheid van de watervoorziening in Matta. De SWM streeft daarom naar een marktconforme bedrijfsvoering tegen eind 2025. Er zijn al gesprekken gevoerd met het dorpsgezag waarbij duidelijk gemaakt is dat er voor het water zal worden betaald. Hij benadrukte ook de betrokkenheid van lokale arbeidskrachten uit Matta. “We hebben ook mensen van Matta in dienst genomen die al in training zijn om het water treatment plant te draaien om ervoor te zorgen dat het dorp 1 x 24 voorzien is van drinkwater”, aldus Lienga.  Hij laat doorschemeren dat er plannen zijn om landelijk te werken aan watervoorzieningen, onder andere door het plaatsen van stations en waterzuiveringsinstallaties.