President Chandrikapersad Santokhi rondt zijn zeer gevarieerd programma vandaag af. De president bezocht Manhattan, New York in de Verenigde Staten van Amerika in verband met het bijwonen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties welke wordt gehouden van 24 september tot en met 30 september 2024. Het thema voor dit jaar luidt: “Leaving no one behind, acting together for the advancement of peace, sustainable development and human dignity for present and future generations.” De president heeft de Algemene Vergadering op woensdag 25 september toegesproken en keert met zijn delegatie terug naar Suriname.
Voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de VN is een Topontmoeting over de Toekomst gehouden met als thema “multilateral solutions for a better tomorrow” met bijzondere aandacht voor duurzame ontwikkeling, klimaatverandering, en economische ongelijkheid. In lijn met de oproep van de Secretaris- Generaal en de Voorzitter van de Algemene Vergadering riep president Chandrikapersad Santokhi tijdens de tweedaagse Topontmoeting over de Toekomst, op tot de dringende noodzaak van multilaterale actie om de uitdagingen van de moderne wereld aan te pakken.
Het staatshoofd heeft een lijvig programma afgewerkt waaronder verscheidene bilaterale ontmoetingen, zoals onder andere de ontmoeting met de Secretaris- Generaal van de Verenigde Naties, António Guterres. Zij bespraken onder meer klimaatactie, hervorming van de internationale financiële architectuur en andere kwesties van belang voor kleine eilandstaten en laaggelegen staten. President Santokhi informeerde de Secretaris-Generaal over macro-economische ontwikkelingen in Suriname. De SG heeft de volle ondersteuning van het VN systeem toegezegd aan Suriname voor het aanpakken van haar uitdagingen en het benutten van haar kansen.
Tevens heeft de president een bilaterale ontmoeting gehad met premier Evelyne Wever-Croes van Aruba en premier Luc Mercelina van Sint Maarten. De ontmoeting op 21 september in New York was gericht op het versterken van de wederzijdse samenwerking, duurzame ontwikkeling en banden tussen de drie landen. Het staatshoofd heeft ook een onderhoud gehad met Minister-President Schoof van Nederland waarbij de MP heeft bevestigd dat het tot nu gevoerde zogenaamde “Suriname beleid” door de nieuwe regering onder zijn leiding wordt voortgezet. In dit verband gaan de samenwerkingsgebieden op politiek en technisch niveau gewoon door. Zo zal het Makandra project het mechanisme blijven voor de ondersteuning van ons land om de technische capaciteit op verschillende beleidsgebieden te vergroten.
Naast de bilaterale gesprekken heeft president Santokhi ook ontmoetingen gehad met verschillende potentiele investeerders waaronder Barclays en de Council of the Americas. Dit platform biedt ruimte voor het bevorderen van een versterkte regionale samenwerking; investeren in duurzame ontwikkeling; bevorderen van democratische waarden en het versterken van economische banden.
De president heeft ook een onderhoud gehad met een vertegenwoordiger van Colombia University van New York waarbij samenwerking met deze universiteit en Suriname ter sprake werd gebracht.
Het gesprek met de organisaties SPACES en SYSTEMIQ benadrukt dat samenwerking cruciaal is voor het beschermen van de bossen en biodiversiteit van Suriname, welke bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering.
Op het programma stonden ook twee afzonderlijke diaspora- en zakelijke evenementen op verschillende locaties welke president Santokhi heeft bezocht. Hierbij konden zakenlieden en diaspora van Surinaamse en Guyanese afkomst het staatshoofd ontmoeten. De president heeft gebruik gemaakt van de gelegenheid om de laatste informaties te geven over de initiatieven en strategieën van de regering, evenals de inspanningen om internationale partnerschappen te versterken.
Tijdens de samenkomst van het AOSIS platform (Alliance of Small Island States) op riep president Santokhi de internationale gemeenschap op om “SIDS Center for Excellence” te ondersteunen, voor het faciliteren van capaciteitsopbouw en projectvoorbereiding op lokaal niveau. Hij riep tevens op tot versnelde hervormingen, en coördinatie binnen de internationale financiële architectuur, met name de internationale financiële instellingen (IFI’s).
President Santokhi woonde tenslotte de vergadering op hoog niveau over de ad-hoc adviesgroep van ECOSOC over Haïti bij. Deze werd voorgezeten door premier Justin Trudeau van Canada en de premier van Haïti, Garry Conille. President Santokhi geeft samen met zijn ambtgenoten aan dat hij zich grote zorgen maakt over de veelzijdige crisis die het Caribische land treft. “Suriname roept de internationale gemeenschap op om zich te blijven inzetten voor het programma van ondersteuning voor Haïti, op een holistische en gecoördineerde manier, en het een prioriteit op de agenda te houden” riep de president op.
De boodschap van de president kwam in al zijn toespraken duidelijk naar voren: De oproep voor collectieve verantwoordelijkheid om het multilateraal systeem te versterken, een die in overeenstemming is met het internationaal recht, met mondiale, humanitaire solidariteit, een blijvend platform, dat niemand achterlaat!