De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) organiseert van 6 tot en met 9 juni de conferentie ‘Legacy of Slavery and Indentured Labour (3) and their Impact on Present Societies’. Voor deze bijeenkomst zijn ruim 100 buitenlandse wetenschappers afgereisd naar Suriname. De deelnemers komen uit alle windstreken. De wetenschappers zullen in panels discussiëren over onderwerpen de slavernij en contractarbeid rakende. President Chandrikapersad Santokhi is op 6 juni 2023 eregast geweest bij de openingsceremonie van de conferentie in het IGSR-gebouw op de campus van de universiteit.
De conferentie is tot stand gekomen met ondersteuning van diverse nationale en internationale instanties. Er wordt deze keer een speciaal panel over contractarbeid en migratie van Chinezen gepresenteerd. Verder is er veel aandacht voor voortschrijdend onderzoek over vrouwen, zowel in slavernij als contractarbeid. Er zijn speciale panels met regionale inleiders waarbij internationale ontwikkelingen en verbindingen worden belicht. President Chandrikapersad Santokhi heeft aangegeven dat de overheid erg blij is met het initiatief van de Anton de Kom Universiteit om wetenschappers van over de hele wereld bij elkaar te brengen om aspecten van thema’s en onderwerpen gerelateerd aan kolonialisme, slavernij en contractarbeid te bespreken.
Het staatshoofd merkt op dat het bijzonder is dat zo een omvangrijke conferentie in Suriname wordt georganiseerd. “Het is een wereldwijde bijeenkomst over slavernij, contractarbeid en hun impact op de huidige samenlevingen. Suriname is een klein land in de wereld, maar onze geschiedenis is een onderdeel geweest van de wereldgeschiedenis. Ik waardeer de deelname van wetenschappers van over de hele wereld, te beginnen met Suriname en zijn buurlanden, Amerika, Europa, Afrika, India, China, Mauritius, Zuid-Afrika en zelfs uit Australië en Fiji”, aldus de regeringsleider. President Santokhi hoopt dat de geleerden uit verschillende delen van de wereld niet alleen hun ervaringen en gedachten zullen delen, maar nieuwe relaties zullen aangaan of bestaande relaties zullen koesteren.
President Santokhi heeft in zijn openingstoespraak het belang van kwalitatieve onderzoekpapers produceren benadrukt. “Ik ben erg tevreden met het idee dat onderzoekspapers worden geselecteerd om publicaties van te maken. Een van de doelen van de conferentie is om nieuwe benaderingen en theorieën te bespreken, en ook om vergelijkend onderzoek te stimuleren”, nuanceert het staatshoofd. Hij accentueert dat samenwerking tussen instituten en wetenschappers uit verschillende landen essentieel is om problemen van de huidige wereld op te lossen. “De meeste problemen zijn transnationaal.” Het staatshoofd spreekt de wens uit dat de conferentie erin zal resulteren dat er meer onderzoek komt naar kolonialisme, slavernij en contractarbeid. “Wij vanuit de overheid ondersteunen het initiatief van de AdeKUS en ook het traject na deze importante conferentie”, onderstreept president Santokhi.