“Corruptie is een groot obstakel voor de ontwikkeling van ieder land en vormt een rem op de vooruitgang die onze samenleving zo hard nodig heeft.” Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi in het hoogste college van Staat over het belang van transparantie en het bestrijden van corruptie voor de duurzame ontwikkeling van Suriname. Hij merkte op dat de regering vastbesloten is om deze uitdaging aan te pakken. Om deze strijd te ondersteunen, heeft zij de Anticorruptiewet versterkt. “Deze wet is niet slechts een juridische maatregel, maar een belofte aan elke Surinamer dat wij de strijd tegen corruptie serieus nemen”, aldus het staatshoofd op dinsdag 10 december.
In zijn betoog gaf president Santokhi aan dat de regering binnenkort een aangepaste versie van de Anticorruptiewet zal presenteren, die in lijn is met internationale verdragen. De verdere versterking is volgens het staatshoofd zeer belangrijk en geniet prioriteit. Daarnaast werden er specifieke maatregelen genoemd voor de olie-industrie, een sector die van groot belang is voor de toekomst van Suriname. “We hebben aanvullende maatregelen getroffen, specifiek gericht op de olie-industrie, omdat we weten hoe belangrijk deze sector is voor onze toekomst. Met deze maatregelen willen we ervoor zorgen dat Suriname optimaal kan profiteren van de natuurlijke hulpbronnen die ons land zijn gegeven, voor u, voor ons, en voor de generaties die na ons komen.”
Een van de belangrijkste maatregelen die genoemd werden, is de oprichting van een transparant register, waarin alle publieke contracten en financiële transacties in de olie- en gassector worden bijgehouden. “Suriname beschikt nu over een transparant register waarin alle publieke contracten en financiële transacties in deze sector worden bijgehouden”, zei de president. Dit document maakt het mogelijk om wanbeheer en corruptie vroegtijdig te signaleren en aan te pakken, zodat de natuurlijke hulpbronnen van het land ten goede komen aan iedereen. “Met dit register kunnen we wanbeheer en corruptie vroegtijdig signaleren en aanpakken, zodat onze natuurlijke hulpbronnen ten goede komen aan iedereen.”
Daarnaast kondigde de president aan dat de regering binnenkort begint met het verplicht registreren van de persoonlijke inkomsten en lasten van politieke functionarissen, als onderdeel van de bredere transparantiemaatregelen. Hij onderstreepte het belang van deze maatregelen voor het opbouwen van vertrouwen bij de bevolking en voor het bevorderen van verantwoord gebruik van publieke middelen. “We hebben er bewust voor gekozen om deze maatregelen te nemen, omdat we weten dat een goed functionerende economie alleen mogelijk is als we strikte controles hebben op het gebruik van publieke middelen.”