De Grondwet van Suriname geeft aan dat de president verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid. Regeringsleider Chandrikapersad Santokhi merkt in een vraaggesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) op dat hij samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en andere werkarmen een buitenlands beleid ontwikkelt en uitvoert dat in het voordeel is van het Surinaamse volk. “Ons nationaal belang staat centraal om te beoordelen hoe wij het buitenlandbeleid gaan inrichten”, aldus het staatshoofd op donderdag 9 mei 2024.
Het interview met president Santokhi is gedaan in de marge van de ACS-conferentie, welke Suriname van 6 tot 9 mei heeft georganiseerd. Hij geeft aan dat Suriname de samenwerkingsrelatie met bevriende naties verder heeft versterkt. “Behalve deze samenwerkingsverbanden hebben we de focus ook gelegd op het uitzetten van andere strategische gebieden om te zorgen dat we het nationaal goed kunnen dienen.” Het recent openen van een diplomatieke missie in Marokko noemt het staatshoofd als voorbeeld op. “Binnenkort gaan we ook een diplomatieke missie openen in Saoedi-Arabië. We hebben ook een diplomatieke relatie met Israël.” De regeringsleider zegt dat vanuit deze diplomatieke missie ook de regio bediend kan worden.
President Santokhi laat weten dat hij ook enorm waarde hecht aan regionale partnerschappen. Zo somt hij de organisaties Caricom, OAS, CELAC en ACS op. “De intentie is om de samenwerking in de regio met deze organisaties te versterken. Hij geeft aan dat het organiseren van een conferentie van de Associatie van Caribische Staten “niet zomaar uit de lucht is komen vallen”. “Het is onderdeel van ons buitenlands beleid, waarbij wij een hele grote internationale gemeenschap naar hier halen om met een brede kijk op zaken over zeer belangrijke onderwerpen in het Grote Caribisch Gebied te discussiëren”, onderstreept het staatshoofd.