“We moeten samen ervoor zorgen dat er een nieuwe ontwikkeling komt in het westen van het land en ook industriële ontwikkeling. Daarvoor is er leiderschap, goed bestuur, durf en moed nodig om goede beslissingen te nemen. Daarvoor gaan we naar Guyana, om goede beslissingen te nemen”. Woorden van president Chandrikapersad Santokhi enkele momenten voordat het staatshoofd op dinsdag 17 augustus 2021 aan het hoofd van een presidentiele delegatie voor een officieel bezoek naar het buurland vertrok.
Het wordt het tweede officiële bezoek van de president aan Guyana. Het eerste betrof het bijwonen van de inauguratie van president Irfaan Ali, hetgeen direct tot een werkbezoek werd gemaakt. “We hebben als staatshoofden de visie dat wij met olie en gas kunnen groeien tot topproducenten in de wereld. Daarvoor moeten we dan samenwerken en bepaalde zaken gezamenlijk doen”, aldus het Surinaamse staatshoofd.
Hij zegt dat beide landen een historische relatie, één waarin er niet langer gekeken moet worden naar wat ons scheidt, maar naar wat ons bindt. Hierin zijn olie en gas de grootste uitdaging. Guyana heeft momenteel een voorsprong op het gebied van olie-exploitatie, daarentegen heeft de Staatsolie Maatschappij Suriname jarenlange ervaring. De gasexploitatie is wel nieuw voor beide landen en indien Suriname en Guyana bereid zijn dit samen te doen, kunnen ze beide er voordeel aan hebben. Dit zal dan ook op de agenda staan van het bezoek aan het buurland. Verder staan ook onderwerpen als; – de veerverbinding, – economische activiteiten op de Corantijnrivier, – veiligheid, – immigratie, – defensie en de bouw van de brug over de Corantijnrivier op het programma.
Het is volgens president Santokhi de bedoeling dat tegelijkertijd de positie van de twee landen goed in kaart wordt gebracht. Daarbij zullen ook Brazilië en Frankrijk (Frans-Guyana) betrokken worden. Het Surinaamse staatshoofd heeft eerder gesprekken gevoerd met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij benadrukt dat het van belang om als staatshoofden bij elkaar te komen en invulling te geven aan nieuwe uitdagingen. Daarbij zullen er mogelijkheden voor land en volk gecreëerd kunnen worden.
Dat ook het bedrijfsleven deel uitmaakt van de delegatie naar het westerbuurland, geeft volgens de president de visie van samenwerking tussen overheid en particuliere sector aan. Hij zegt regionalisering van bedrijven een grote uitdaging is. Suriname zal verder moeten kijken naar grote markten. Hij is er blij mee dat de Surinaamse private sector haar vleugels verder uitslaat naar Guyana, maar meent dat ook het Guyanees ondernemerschap hier moet komen investeren met voordelen voor beide landen.