Als onderdeel van de beleidsombuiging genoemd in de onlangs gehouden jaarrede, is er een koersenbeleid met beschermende maatregelen naar de samenleving toe. Dit benadrukte president Chandrikapersad Santokhi tijdens de regeringspersconferentie op donderdag 6 oktober 2022 in de vergaderzaal van het Kabinet van de President. Het staatshoofd ging daarbij in op de actuele ontwikkelingen.
Als onderdeel van het beleid zijn er instructies gegeven hoe om te gaan met het koersenvraagstuk en interventiemaatregelen. “De Centrale Bank moet effectiever en sneller in beeld komen als het gaat om interveniëren naar de koersen toe”, meent het staatshoofd. Op basis van het huidige systeem mag de moederbank pas interveniĕren in gevallen waarbij de wisselkoers dagelijks met meer dan 2% deprecieert. Verder zijn er wettelijke instrumenten om de koersontwikkeling scherp in de gaten te houden. Volgens de herziene Valutawet dient de koers zo veel mogelijk gekoppeld te worden aan de koers bepaald door de CBvS. Het koersenbeleid wordt volgens president Santokhi aangepast, waarbij het niet de CBvS-governor is die de koers bepaalt.
President Santokhi zegt verder dat er naar internationale financiële instituten toe een beleidsombuiging moet plaatsvinden om de samenleving te beschermen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is intussen akkoord gegaan met de re-design van het programma. De targets en tijdslijnen van het IMF, worden getemporiseerd, om de druk bij de samenleving weg te halen. Het Surinaamse IMF-team reist binnenkort af voor de heronderhandelingen, met duidelijke instructies. Verder zijn er ook afspraken met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), dat er meer gelden vrijkomen voor sociale programma’s zoals armoedebestrijding en koopkrachtversterking.