
Paul Doth, de geliefde pastor en voormalig directeur van de Stadszending der Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) verlaat Suriname voor goed. Op dinsdag 6 mei 2025 is onder grote belangstelling in de zaal van het Surinaams Bijbelgenootschap (SBG) op emotionele wijze afscheid genomen van de geestelijke. Onder de aanwezigen waren ook president Chandrikapersad Santokhi en minister Marciano Dasai. Doth, een van de leidende figuren binnen de EBGS, vertrekt na een indrukwekkende loopbaan van ruim 40 jaar in dienst van zijn medemens, binnenkort naar Nederland.

President Santokhi uitte zijn waardering voor Doth die hij als vriend beschouwt. Het staatshoofd blikte terug op goede tijden en wijsheden geleerd van Doth en het moment dat hij de laatstgenoemde decoreerde op de Dag van de Arbeid. “Ik ben bijzonder blij en trots dat ik u die waardering heb kunnen geven met de decoratie. Voor het versterken van het geloof in onze Schepper en het versterken van waarden en normen in dit land”, aldus het staatshoofd.

Doth is gedurende 46 jaar actief geweest als geestelijk leider, pastor en directeur. “Het is heel moeilijk om weg te gaan van dit gezegende land”, aldus Doth. Gedurende zijn loopbaan heeft hij op velen een diepe indruk gemaakt, onder meer 25 jaar als directeur van het evangelisatiecentrum van de EBGS later als pastor in het Diakonessenhuis; een functie die hij aanvankelijk slechts één jaar zou vervullen, maar uiteindelijk veertien jaar lang met toewijding deed. “Het waren hele fijne jaren geweest”, blikt Doth terug.

Zijn vertrek naar Nederland is geen eigen keuze, maar ingegeven door persoonlijke omstandigheden. Zijn echtgenote overleed zes maanden geleden, en alle kinderen en kleinkinderen wonen in Nederland. “Ik zou dan helemaal alleen hier zijn”, zegt Doth met emotie. “Daarom hebben we besloten dat ik naar Nederland verhuis.” De aanwezigheid van prominente gasten, waaronder president Santokhi, raakte hem diep. “Ze zijn allemaal mijn vrienden geworden. Ook de president. En dat is bijzonder, dat mensen van verschillende achtergronden met elkaar kunnen omgaan, elkaar kunnen liefhebben.”

Hoewel Doth formeel met pensioen gaat, sluit hij toekomstige activiteiten in Nederland niet uit. “Het gebedsleven, het luisteren naar God en mensen, is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. En dat begint daar ook al te groeien.” Tot slot heeft hij een krachtige boodschap voor Suriname: “Zorg voor eenheid. Zie elkaar eerst als mens. God heeft ons allemaal geschapen, en als wij elkaar én Hem liefhebben, kan dit land veranderen. Niet politiek, niet een kerk, maar God alleen zal dit land verheffen.”
