Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Perscentrum na renovatie meer dan een ruimte voor persconferenties

Scheuringen in de muren en gevels, daklekkages, een verouderde technische installatie en geen brandbeveiliging. Dit was de staat waarin het Perscentrum van het Kabinet van de President verkeerde. Na acht maanden van intensieve renovatiewerkzaamheden heeft op woensdag 18 december 2024 de officiële heropening van het gebouw plaatsgevonden. Dit gebeurde ceremonieel door president Chandrikapersad Santokhi middels het doorknippen van het lint. Hoewel het niet gaat om een monumentaal pand, is het gebouw in soortgelijke stijl gerenoveerd.

Met de renovatie, herindeling en uitbreiding van het Perscentrum is het gebouw nu meer dan een ruimte voor persconferentie en mediabijeenkomsten. Het staatshoofd zei in zijn toespraak dat met de installatie van de presidentiële werkgroepen er behoefte is aan vergaderruimtes. “Het Perscentrum was een aanspreekpunt tussen de overheid en het publiek. Vaak moeten persconferenties van de regering in andere gebouwen gehouden worden, maar dit moet terug naar dit gebouw”, sprak de president. Hij vroeg om na te gaan welke voorzieningen nodig zijn voor wat betreft digitalisering en andere communicatierandvoorwaarden voor het centrum.

Minister Riad Nurmohammed van Openbare Werken gaf aan dat de regering sinds 2020 aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in het onderhoud en de renovatie van staatsgebouwen. Van de 116 gerenoveerde gebouwen zijn inmiddels 35 volledig opgeleverd, waaronder 13 monumentale panden. “Het onderhouden van staatsgebouwen, vooral houten panden, is een kostbare zaak”, benadrukte de bewindsman. In de afgelopen jaren is meer dan SRD 250 miljoen vrijgemaakt voor renovaties. Om duurzaam met deze panden om te gaan, wordt overwogen om sommige gebouwen die niet behouden kunnen worden, te verkopen. Volgend jaar starten de eerste initiatieven hiertoe. Dat de gebouwen zo traag opgeleverd worden, komt deels door autorisatieprocedures en betalingsachterstanden. “Te weinig aannemers willen deelnemen, omdat niemand lang wil wachten op reçu’s en autorisatie”, zegt minister Nurmohamed.

Volgens president Santokhi is er beleid ontwikkeld om te inventariseren hoeveel overheidsgebouwen er zijn, wat de waarde van ze is, en welke panden verkocht kunnen worden. De inkomsten uit deze verkopen zullen worden ingezet voor de bouw van een high-rise complex waarin meerdere overheidskantoren worden samengebracht. Om overheidspanden te kunnen verkopen is reeds regelgeving vastgelegd. Het plan is om een team samen te stellen dat de uitvoerbaarheid en opbrengsten onderzoekt. Over de betalingsachterstanden erkende de president dat het vaak niet aan een gebrek aan middelen ligt, maar aan het balanceren van inkomsten en uitgaven. “Volgend jaar zullen we samen met het ministerie van Financiën en Planning kijken naar waar de blokkades liggen, hoe we meer kunnen investeren en achterstanden wegwerken”, verzekerde het staatshoofd.

Madelon Bab, onderdirecteur van de N.V. Architecten- en Ingenieursbureau Ulrich Bab, zei dat het project ongeveer SRD 12 miljoen heeft gekost. De werkzaamheden hielden namelijk in het uitbreiden van het achterterras; twee vernieuwde entreetrappen; herindeling van de zolder die voorheen niet gebruikt werd en nu is omgebouwd tot een extra verdieping met ruime vergaderzaal; toiletruimtes; badruimte; balkon en kantoorruimtes. Verder zijn de buitengevels gerenoveerd, de kapconstructie bijgesterkt en compleet nieuwe dakplaten geplaatst. Ook zijn de technische installaties compleet vernieuwd. Het gebouw voldoet nu ook aan de veiligheidseisen, en is uitgerust met een compleet nieuw airco-, brandbeveiligings- en elektrasysteem. Bab verduidelijkte dat het gaat om de eerste oplevering, omdat er nog een onderhoudsperiode is van drie maanden waarbinnen er voornamelijk afwerking gedaan zal worden.