Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Kabinet van de President

Suriname en Frans-Guyana houden derde River Council-vergadering

Suriname en Frans-Guyana hebben hun derde River Council gehouden. Deze geherstructureerde vergadering heeft plaatsgevonden op vrijdag 6 december 2024 in de zaal van de Interfaculteit Graduate Studies and Research (IGSR) op het terrein van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Het bracht vertegenwoordigers van Suriname en Frans-Guyana samen om belangrijke stappen te bespreken voor het gezamenlijk beheer van de grensrivieren. Het doel van de bijeenkomst was om de grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen en de duurzame ontwikkeling van het grensgebied tussen de twee landen te versterken.

De River Council fungeert als platform voor overleg en samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana, met de nadruk op milieubescherming, economische ontwikkeling en grensbeheer. Deze vergadering markeerde de 15e bijeenkomst van de raad, maar is de derde sinds de herstructurering van het overleg. Van Franse zijde hebben de burgemeesters van gebieden langs de Marowijnerivier, de Franse ambassadeur Nicolas De Lacoste, en de prefect van Frans-Guyana, Antoine Poussier, deelgenomen. Suriname werd vertegenwoordigd door Elizabeth Bradley, directeur Internationale Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Verder waren er vertegenwoordigers van inheemse stammen aanwezig, vanwege de belangen van de lokale gemeenschappen.

Poussier noemt het bespreken van veiligheid, migratie en milieu als de belangrijkste doelstelling van de River Council. “De grootste uitdagingen tussen Frans-Guyana en Suriname zijn veiligheidskwesties. We worden geconfronteerd met dezelfde problemen, zoals illegale drugshandel, georganiseerde misdaad en, in het algemeen, criminaliteit aan beide zijden van de rivier”, aldus de Franse gebiedsbestuurder. Het uitwisselen van informatie over veiligheids-, milieu- en transportkwesties stond hoog op de agenda, evenals het nemen van gezamenlijke besluiten om het dagelijks leven van de bewoners aan beide zijden van de grensrivieren te verbeteren.

Directeur Bradley sprak over de samenwerking en de uitdagingen in de stroomgebieden. Ze zegt dat er wat veiligheid betreft, er al gezamenlijke patrouilles worden uitgevoerd. Bradley noemt de milieuvervuiling een van de grootste problemen waarmee de grensgebieden te maken hebben, “Dat is iets waar we serieus naar moeten kijken”, aldus de Surinaamse functionaris. Ze wijst erop dat de lange grens een uitdaging vormt voor grenscontrole, en dat de vervuiling van de Marowijne- en Lawarivier door gedumpt afval een probleem is aan beide grenzen. De verwachting is dat er een actieplan wordt opgesteld met drie tot vier concrete punten waaraan gewerkt zal worden, waarna er over zes maanden opnieuw overleg zal plaatsvinden.