In het kader van de 49ste onafhankelijkheidsviering is president Chandrikapersad Santokhi gastheer geweest van een regeringslunch. Als speciale gast was de minister-president van Curaçao, Zijne Excellentie Gilmar Pisas aanwezig. Hij vertoeft momenteel in Suriname in verband met de viering van de onafhankelijkheidsdag. De regeringslunch vond plaats op zondag 24 november 2024 in het Perscentrum. Bij deze gelegenheid waren onder anderen aanwezig vicepresident, Ronnie Brunswijk, leden van de Raad van Ministers en parlementariërs.
President Santokhi benadrukte in zijn toespraak dat Suriname op 25 november 1975, na een tumultueuze voorbereiding zijn staatsrechtelijke onafhankelijkheid verwierf, waarbij het land sindsdien werkt aan het realiseren van politieke en economische onafhankelijkheid. “Het is een periode van vallen en opstaan geworden, van opbouwen en afrekenen en vandaag staan we weer voor een unieke kans om een solide en duurzame toekomst als natie te realiseren”, aldus het staatshoofd.
Voorts benadrukte de president dat de Surinaamse samenleving trots mag zijn dat Suriname zich op politiek gebied heeft weten te ontwikkelen tot een gerespecteerd lid van de internationale gemeenschap met een buitenlandse politiek gebaseerd op internationaal geaccepteerde waarden en normen van democratie, democratisch bestuur op basis van het rechtstaatbeginsel met respect voor fundamentele vrijheden en mensenrechten. Daarnaast ook een sterke en onafhankelijke rechterlijke macht en een volksvertegenwoordiging op basis van regelmatige en goed georganiseerde verkiezingen.
Het staatshoofd onderstreepte dat het bezoek van de minister-president van Curaçao van historische waarde is. En hij gaf aan dat de relatie tussen Suriname en Curaçao over de afgelopen jaren sterk verbeterd en geïntensiveerd zijn. De regeringsleider beklemtoonde dat Suriname vandaag nog de consequenties van de misplaatste staatsgreep in 1980 in zijn politieke en maatschappelijke geschiedenis ondervindt. Deze zwarte periode heeft het realiseren van een solide, economische basis in de weg gestaan. Maar het verkrijgen van economische onafhankelijkheid is ook niet eenvoudig, omdat Suriname onderdeel is van een mondiale economie en het land de effecten daarvan ook ondervindt.
“Thans na vier jaren arbeid onder moeilijke omstandigheden met beperkte fiscale ruimte, externe invloeden, onvoldoende uitvoeringscapaciteit en herstructurering gerelateerde beperkingen hebben we een goed economisch fundament gecreëerd, een gezonde financiële structuur, een goed macro-economisch herstelde economie en de herstructurering van de internationale en nationale schulden gerealiseerd”, aldus president Santokhi. Hij benadrukte dat de regering ondanks de beperkingen zoveel als mogelijk heeft teruggegeven aan het volk middels loonaanpassingen, sociale voorzieningen en het sociaal programma. Hij voegde eraan toe dat in de resterende regeertermijn er nog meer gedaan zal worden; dat de offers van het volk degelijk nodig waren en dat de samenleving het resultaat van het herstel in haar dagelijkse behoeften ervaart.