Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) heeft gisteren, vrijdag 23 augustus 2024, de aftrap gedaan van het trainingsprogramma capaciteitsopbouw. Deze training wordt door CELOS aangeboden aan SAMAP Grantees, en houdt in – het trainen van landbouwers in landbouw technieken. Daarnaast wordt men getraind in Agro forestry technieken en in landbouw mechanisatie
Tijdens de aftrap van het capaciteitsopbouw programmma waren aanwezig de International Operations Officer van SAMAP-FAO, Madray Dhanrajie, trainer van het programma, Anwar Helstone, de directeur van CELOS, Soedeshchand Jairam, de voorzitter van het raad van bestuur van het CELOS, Iwan Poerschke, de vertegenwoordiger van het ministerie van ROS, Cyrano Asoiti, de vertegenwoordiger van het ministerie van LVV, Anand Ramkisoensingh, de program manager van SAMAP, Marlene Johnson, het team van CELOS en de SAMAP deelnemers.
Aan het eind van al deze drie trainingen zal CELOS de percepties van de landbouwers verzamelen en een landbouwers kennis uitwisselings netwerk uitschrijven. Het zal verbetering van landbouw technieken, duurzame agro forensische praktijken en het effectieve gebruik van het apparatuur die de deelnemers van SAMAP hebben ontvangen ondersteunen om de efficiëntie van de productie te verbeteren. Het doel van SAMAP is het bevorderen van duurzame ontwikkeling van de landbouw voor een meer concurrerende en veilige productie waardoor de markt toegang voor marktketens van groente, fruit, wortel -en knolgewassen en bosbouw producten zal toenemen. Aan de SAMAP training nemen 228 Grantees van het SAMAP-programma deel, die verspreid gevestigd zijn over heel Suriname. Hiervan waren bij de aftrap landbouwers uit de districten Wanica, Para en Paramaribo aanwezig om deel te nemen aan de eerste trainingssessie.
Anwar Helstone, trainer van het programma, gaf aan dat de belangrijkste doelen van het SAMAP-programma zijn om landbouwers van diverse materialen en werktuigen te voorzien om hun landbouwpraktijken te verbeteren. Hij benadrukte dat dit slechts één aspect van de agrarische sector betreft, en dat de deelnemers het andere aspect nog niet hebben gehad, namelijk de soft skills oftewel landbouwtechnieken. Hoewel deze landbouwers al over veel landbouwtechnieken beschikken, wil CELOS hen stimuleren om hun adaptievermogen te vergroten en nieuwe landbouwtechnieken aan te leren. Daarom heeft CELOS specifieke thema’s geselecteerd, waarvan de belangrijkste onder andere de gezondheid van de bodem in relatie tot het gebruik van landbouwmachines en werktuigen zijn. Deze twee factoren zijn cruciaal voor het waarborgen van de productie. “De trainingen zijn verspreid over de komende tien weken, dit houdt in dat we de trainingen ook op verschillende locaties zullen verzorgen. Celos is onze hoofdlocatie” , meldt Helstone.