Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de Vice President

VP met spoed naar rampgebied

Vice-President (VP) Ronnie Brunswijk heeft zich vanmiddag, 20 november 2023, gehaast naar het Matawai gebied. Rond drie uur in de middag bereikte de staatsman het bericht dat enkele porknokkers waren omgekomen, doordat een schacht waarin zij naar goud dolven instortte te Kamp 21 Pasie op de concessie van Zijin/Rosebel Gold Mines N.V. Ook zijn er enkele gewonden gevallen.

Dit tragisch nieuws komt extra hard aan, omdat de bewindsman vandaag nog samen met vertegenwoordigers van de multinational en vertegenwoordigers van het gebied om de tafel heeft gezeten om tot een duurzame oplossing te geraken voor de kleinschalige goudzoekers die nabij het concessiegebied van de multinational opereren. Kortgeleden zijn de porknokkers door de politie op hardhandige wijze uit het gebied verwijderd. Daar dit niet de gewenste manier is om dit probleem aan te pakken, hebben partijen besloten de koppen bij elkaar te steken om oplossingsmodellen aan te dragen.

Voor de VP is de veiligheid in het gebied een grote prioriteit. Hij noemde tijdens het gesprek vanmorgen twee aspecten namelijk de veiligheid in het kader van de mijnwijze en de orde en rust tussen de goudzoekers onderling. Tijdens het gesprek kwam ook aan de orde hoe zal worden samengewerkt om de veiligheid als regering en multinational te verzekeren. Het is de bedoeling om een plan uit te werken zodat er een officiële instructie aan de goudzoekers kan worden gegeven. Verschillende hulpdiensten zijn ook naar het gebied. Vanuit de regering is er team samengesteld om hulp operaties te bieden.

De nabestaanden van de goudzoekers worden gecondoleerd met dit smartelijk verlies en wenst het Kabinet van de Vice-President hen sterkte in deze donkere dagen.