Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de Vice President

VP Brunswijk: Javaans Nieuwjaar maakt Suriname nog unieker

Zondag 31 juli, viering Sasi Sura, het Javaans Nieuwjaar. Eindelijk is de grote dag aangebroken voor de Javaanse gemeenschap. Het eerste Javaans Nieuwjaar wordt groots gevierd op het Onafhankelijkheidsplein. De aanwezigheid van de massa aldaar toont de dankbaarheid en vreugde voor dit heugelijk historisch gebeuren. Vice-President (VP) Ronnie Brunswijk verwoord het als “een dag waarop u uw bijdrage aan ons geliefd Suriname ten toon kan stellen, een dag waarop u te kennen geeft dat u de waardering voor het Javaan zijn belangrijk vindt “.

VP Brunswijk verontschuldigde President Chandrikapersad Santokhi die niet aanwezig kon zijn, omdat hij reeds een ander verplichting had.

De VP deed een duik in de geschiedenis en stelde dat de wereldwijde economische crises herinnerd aan een tijd waarin de kolonie Suriname ook al werd getroffen door een crises. De plantages hielden daardoor op te bestaan. De Javaanse contractarbeiders werden werkloos en hadden geen inkomen. Echter, ze hebben niet geklaagd, maar begonnen met de kleine landbouw en pluimvee. Hierdoor had de bevolking toch te eten. Heel creatief wisten ze bij gebrek aan vlees en vis de eiwitbron aan te vullen met tempeh en tahoe. “In de moeilijke omstandigheden waarin we ons bevinden is dit een belangrijke les voor Suriname”, zei de VP.

Hij benadrukte dat elke crises met kansen komt voor vooruitgang. Kansen die we moeten aangrijpen en ons moeten inzetten voor welvaart en welzijn. “Samen kunnen we honger bestrijden, samen kunnen we armoede vervangen door rijkdom”, onderstreepte VP Brunswijk.

De bewindsman onderlijnde dat een multi culturele samenleving een samenleving is waar alle culturen gelijkwaardig zijn en een eenheid vormen. Het is niet enkel het samenleven van mensen van verschillende etniciteit, achtergronden en godsdiensten, maar ook het harmonieus met elkaar leven. “We zijn dankbaar dat we in Suriname zijn opgevoed met waardering en respect voor alle culturen”, zei de VP blijmoedig. Het modern denken is dat elke etniciteit, cultuur en taal een plaats heeft in de natie. De schoonheid van Suriname ligt dus in onze diversiteit. De VP maakte de aanwezigen er ook op attent dat op het Westelijk halfrond we het enige land zijn waar zo een grote groep Javanen leeft. En niemand kan ontkennen dat de Javanen voor verrijking van de Surinaamse kunst en cultuur hebben gezorgd. De VP feliciteerde alle Surinamers, maar in het bijzonder onze bescheiden Javaanse broeders en zusters met deze nationale vrije dag, in verband met het Javaans Nieuwjaar.