Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de President

Vaste verbinding tussen Suriname en Frans-Guyana cruciaal voor ontwikkeling

De ontwikkeling van de grensstad Albina staat hoog op de agenda van de Surinaams regering. Het is dan ook van belang om de nodige investeringen hiervoor te mobiliseren. Als grensplaats vervult Albina een belangrijke rol in de verbinding tussen Suriname en buurland Frans-Guyana als overzees departement van Frankrijk. De samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana en hun collectieve uitdagingen zijn dinsdag onderwerp van gesprek geweest tussen president Chandrikapersad Santokhi en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron

President Santokhi memoreerde de inspanningen van de River Council om activiteiten uit te zetten die het gezamenlijk beheer van de Marowijne- en Lawarivier en de gezamenlijke ontwikkeling van het grensgebied kunnen verbeteren. De regeringsleider heeft tijdens het overleg voorgesteld om een alomvattend programma voor grensontwikkeling uit te werken. Het Surinaamse staatshoofd heeft opgemerkt dat een vaste verbinding tussen beide landen cruciaal is voor het bevorderen van interregionale handel in goederen, diensten en het transport van personen. De regeringsleiders hebben een reeks van liberale regels besproken om in de tussentijd het personen- en goederenverkeer te vergemakkelijken.

Het behoud van de biodiversiteit en het voorkomen van ontbossing zijn belangrijke kwesties in de grensregio. De illegale goudwinning verricht aanzienlijke schade aan het milieu en het sociale leven. President Santokhi heeft het Franse staatshoofd gevraagd om serieus samen te werken in het beschermen van de bossen en de biodiversiteit. “We kijken uit naar het bespreken van technische assistentie van Frankrijk met betrekking tot koolstofkredieten en bosbeheer. We moeten de bestaande milieuschade frontaal aanpakken.” De Surinaamse regeringsleider heeft gesuggereerd om voor het einde van dit jaar een bijeenkomst op strategisch beleidsniveau te organiseren met de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie en Politie en Defensie.