Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Training ‘train de trainers’ stembureauleden van start

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) wilt bij de komende verkiezingen zorgen voor kwalitatieve bemensing van de stembureaus. In dat kader is het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV) in samenwerking met de UNDP op zaterdag 23 juli gestart met de training ‘train de trainers’, voor personen die de kandidaat stembureauleden zullen trainen voor de verkiezingen van 2025.

BiZa heeft besloten om in een vroeg stadium te starten met het trainen van minimaal drie kandidaat stembureauleden namelijk de voorzitter, waarnemend voorzitter en een lid. Die training zal volgend jaar van start gaan. Voorafgaand aan de training van de kandidaat stembureauleden, wordt het trainerskorps klaargestoomd om de materie over te dragen. Het ‘train de trainers’ traject is uitgezet tot en met december 2022. De trainingen worden op de zaterdagen verzorgd in de ASV-vergaderzaal. BiZa-minister Bronto Somohardjo woonde de eerste dag bij en onderstreept de noodzaak voor vroege voorbereiding van de verkiezingen. “Voor een vlot verloop is er een goed uitgezet plan noodzakelijk. Het is belangrijk dat eenieder zijn of haar rol zo op de juiste wijze vervult, vooral op de stembureaus.” BiZa-directeur Mohamad Eskak is van mening dat de kwaliteit van de verkiezingen moet worden bewaakt. “We zetten ons in om alles vroegtijdig en zo goed mogelijk voor te bereiden. Aan het einde moeten we verzilveren waaraan we zijn begonnen,” aldus Eskak.

Volgens trainer Earl Tokarijo van ASV gaat het om een verantwoordelijke taak die stembureauleden op zich nemen. Het is daarom belangrijk om ze goed te onderrichten en voldoende handvatten aan te reiken om hun werkzaamheden te kunnen doen. Hij rekent op de motivatie en inzet van de groep trainers die de kandidaat stembureauleden vanaf volgend jaar moeten klaarstomen om het werk in 2025 goed te kunnen uitvoeren op de stembureaus.