Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de Vice President

Regering komt met raamwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale volken

Tijdens de openbare vergaring van dinsdag 8 augustus 2023 in De Nationale Assemblee (DNA) bij de behandeling van de ontwerpwet houdende regels met betrekking tot collectieve rechten v/d inheemse volken en tribale volken, gaf Vice-President (VP) Ronnie Brunswijk onder andere antwoord op gestelde vragen vanuit het college. De bewindsman hoopt voor behandeling van de tweede ronde in DNA een amendement in te kunnen dienen.

Om het makkelijker te maken en sneller te komen tot een oplossing over dit vraagstuk gaf de VP als voorstel een werkgroep bestaande uit DNA-leden in te stellen. De regering kan breedvoerig gesprekken voeren en alle ideeën bij elkaar zetten om te komen tot een oplossing. Om tijd te kunnen winnen moet er naar een middenweg worden gezocht. Wanneer er wordt gekeken naar het grondenrechten vraagstuk moet er ook worden gekeken naar investeerders die reeds in bepaalde gebieden werken. Het land heeft ook ontwikkeling nodig. Daarvoor zijn de investeerders nodig.

VP Brunswijk haalde meerdere malen de samenwerking tussen het parlement en de regering aan. Volgens hem wordt vooral door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen erop toegezien dat er geen concessies worden vrijgegeven in leefgemeenschappen. Hij sprak de hoop uit dat heel gauw een werkgroep wordt geïnstalleerd om zo gauw mogelijk te komen tot een oplossing.