Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Binnenlandse Zaken

OKB geïnformeerd over verkiezingsorganisatie

Het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op vrijdag 14 mei op uitnodiging van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) sessies gehouden over de verkiezingsorganisatie, verkiezingswerkzaamheden, verkiezingsvoorlichting en trainingen die tijdens het verkiezingsproces worden verzorgd. Het initiatief voor de uiteenzetting kwam van de Commissie Centraal Bureau voor Burgerzaken van het OKB. Tijdens de bijeenkomst in het Lalla Rookh-gebouw ging directeur Nasier Eskak van BiZa in op de wettelijke taakstelling van het ministerie en de verkiezingswerkstructuur met verschillende actoren zoals de werkgroepen, interdepartementale commissies, de beleidscommissie, het managementteam, de directeur en minister van BiZa, de onderraad verkiezingen, het OKB, het CHS en de hoofdstembureaus en stembureaus. Rihanto Hardjopawiro, hoofd ASV, belichtte de drie belangrijke fasen in het verkiezingsproces te weten: de post- electorale fase, waarin de organisatie nu zit; de pre-electorale fase en de electorale fase. Ook ging hij in op de verschillende werkzaamheden die in de verschillende fasen worden uitgevoerd. Sabitrie Gangapersad van het ASV ging vervolgens in op het voorlichtingstraject en de trainingen die worden verzorgd aan de verschillende verkiezingsactoren en organen op weg naar de verkiezingen.

OKB-voorzitter, Samseerali Sheik-Alibaks gaf in zijn welkomwoord aan dat om toezicht te houden, kennis van de activiteiten, processen en procedures die daarvoor gelden van groot belang zijn. “Het OKB is bij wet de instantie die toezicht houdt op de algemene-, vrij- en geheime verkiezingen en de uitslag van de verkiezingen bindend verklaart.”

Volgens Biza-directeur Eskak is het organiseren van verkiezingen een gezamenlijke verantwoordelijkheid en inspanning. “Suriname heeft nationaal en internationaal een goede naam als het gaat om de organisatie van verkiezingen. Soms kunnen zaken zich voordoen die een schaduw werpen op de reputatie die wij hebben. Maar we moeten ons inzetten om de lat hoog te houden.” De directeur complimenteerde het OKB met het initiatief voor de informatiedag en zegt dat ook andere actoren over de verkiezingsorganisatie en werkzaamheden zullen worden geïnformeerd. Dit zal leiden tot meer begrip voor elkaar en een betere samenwerking.