Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Minister Somohardjo krijgt groenlicht om “window” te openen voor ambtenaren die de dienst willen verlaten.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft toestemming gekregen om de “window”te openen voor ambtenaren die vervroegt uit de dienst willen treden.Het besluit hiertoe is goedgekeurd op woensdag 24 augustus tijdens de Regeringsraadsvergadering. De registratieperiode wordt opengesteld van 1 oktober – 31 december 2022 en wordt uitgevoerd in het kader van de Public Sector Reform Program (PSR).

Drie groepen in de ambtenarij krijgen in deze periode de gelegenheid om de dienst vrijwillig verlaten, te weten:

  • ambtenaren die de leeftijd van  55 jaar hebben bereikt en reeds 35 dienstjaren hebben,
  • ambtenaren, ongeacht hun leeftijd met minder dan 5 dienstjaren en
  • ambtenaren die gebruik willen maken van de 18 maanden regeling.

De BiZa minister juicht het besluit van de regering toe, omdat er voor het eerst zulke omvangrijke stimuluspaketten worden aangeboden aan de doelgroep. “De loonsom afgezet tegenover onze bbp is veels te hoog en hiermee geloof ik dat we de loonsom kunnen verminderen,” aldus de bewindsman. De ambtenaren zullen volgens hem, niet aan hun lot worden overgelaten. BiZa is daarom enige tijd geleden al een samenwerking aangegaan met het ministerie van Arbeid, Associatie Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) om deze ambtenaren bij en om te scholen en waar mogelijk in te zetten bij de particuliere sector of om eigen ondernemer te worden.

Verplichte landsdienaren registratie

Het ministerie heeft ook toestemming gekregen om te starten met een verplichte landsdienaren registratie. Het gevolg is dat wanneer de ambtenaar zich niet registreert, BiZa het loon mag bevriezen totdat de ambtenaar zich heeft aangemeld. Minister Somohardjo is zich ervan verzekerd, dat deze landsdienarenregistratie zal bijdragen aan een opgeschoonde Cebuma (Centraal Bureau Mechanische Administratie) bestand. Bij de BiZa minister kan het niet door de beugel dat, dat er duizenden inactieve ambtenaren door de staat worden uitbetaald. “Dit is verspilling van staatsgelden en dat kunnen we in deze  moeilijke financiele periode niet toelaten. Ook zal de verplichte landsdienaren registratie bijdragen tot een stukje rechtvaardigheid want het kan niet zo zijn dat u om 06.00u vertrekt van huis om te werken terwijl buurvrouw door slaapt die eveneens bij de overheid werkt”, onderstreept minister Somohardjo.

Er wordt binnenkort een mediacampagne opgestart, waarbij  ambtenaren omstandig geïnformeerd zullen worden over de stimuluspaketten en de verplichte landsdienaren registratie.