Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de Vice President

Maatschappelijke groepen vragen eerherstel Jowini Abaisa

In een petitie wordt aandacht gevraagd van de regering om de overleden vakbondsleider Ronald Abaisa, ook bekend als Jowini Abaisa, in ere te herstellen. Onder leiding van Obed Kanape, vertegenwoordiger van het platform Fietie (Fiiman Innovatie Educatie Technologie Intellect), is op maandag 28 februari 2022 deze petitie ingediend bij Waarnemend (Wnd) President Ronnie Brunswijk, op het kabinet van de Vice President. Abaisa kwam op voor de belangen van het volk en streefde naar lotsverbetering van de arbeidersklasse. Hij werd tijdens een demonstratie op 27 februari 1973 doodgeschoten door de politie.

De indieners van de petitie, die verschillende maatschappelijke groepen vertegenwoordigen, streven een drietal punten na, namelijk: het terug plaatsen van de gedenknaald ter nagedachtenis van Jowini Abaisa naar de oorspronkelijke plek waar deze stond – de plek waar hij in de Henk Arronstraat werd vermoord-; dat het plein voor De Surinaamsche Bank de naam Jowini Abaisa plein krijgt en zien zij graag dat namens de staat Suriname de officiële verontschuldiging wordt geboden aan de familie en nabestaanden, voor het verplaatsen van het gedenkteken.

Het stemde Wnd President Brunswijk goed dat er nog Surinamers zijn die zich ontfermen over de geschiedenis van Suriname. Hij beloofde deze zaak binnen de regeringstop te bespreken en zo spoedig mogelijk het standpunt van de regering kenbaar te maken.