Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

LVV en Lions Club Kwatta organiseren agrarische beurs

Met het thema “Culturele diversiteit in de Agro-sector” zullen het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Lions Club Kwatta het jubileum jaar van drie bevolkingsgroepen namelijk de Hindoestanen, Creolen en Chinezen middels een Agrarische Beurs gedenken. De belangrijkste reden waarom onze voorouders voet aan wal zetten in Suriname, zoveel jaren geleden, was de landbouw. Daar hebben velen, tot de dag van vandaag, een goed bestaan in gevonden. In 2023 viert Suriname 150 jaar Hindoestaanse Immigratie, 160 jaar Keti-Koti en 170 jaar Chinese immigratie. Met deze hoogtijdagen in het nieuwe/jaar zal de Agrarische beurs gehouden worden op 3, 4, en 5 maart 2023.

De integratie en samenvloeiingen van alle culturen is in de pluraliteit van onze bevolking terug te zien en daarom nodigen LVV en de Lions Club Kwatta bezoekers per heden uit met hun openingszin “Hoe wij hier ook samen kwamen…”.

LVV wil middels deze beurs de samenwerking tussen de publieke en private agro sector bevorderen en bezoekers voorzien van informatie met als resultaat kwaliteitsverbetering en kwantiteitsverhoging. Thans is het LVV-team in de voorbereidende fase van het uitnodigen van de stakeholders voor participatie waarbij voor deelname geen kosten aan zijn verbonden. Het ministerie, die zelf ook deelneemt aan de beurs, heeft een faciliterende rol voor geïnteresseerde Surinaamse agro-producenten en stimuleert op deze wijze de Public Private Partnerschappen. Behalve de participerende standhouders zullen landbouwers ook meedoen aan een landbouwtentoonstelling waarbij op 5 maart een jury, aan de hand van vooraf vastgestelde criteria, de winnaars zal bepalen.

Lions Club Kwatta bereidt zich voor op de traditionele Duck Curry competitie die op de laatste dag van de beurs gehouden zal worden. Ganesh Laigsingh, past president van Lions Club Kwatta, geeft mee dat er 20 tot 25 deelnemers geaccommodeerd kunnen worden voor de traditionele Duck Curry competitie. “Er zullen uiteindelijk vijf winnaars gekozen worden. Het hoogtepunt dat de winnaars bereiken is, het uitdragen van Suriname door deelname aan de Internationale Duck Curry competitie in Suriname later in het jaar 2023. Vermeldenswaard is dat enkel de Duck Curry winnaars van Lions club Kwatta worden toegelaten aan deze internationale Duck Curry competitie.

“Iedere deelnemer krijgt van de organisatie een deelname certificaat in ontvangst en de ondernemers met de beste tentoonstellingen worden bekroond met prijzen. Alle drie dagen zullen de dagprogramma’s variëren en de toegangsprijs voor de agrobeurs bezoekers zal laagdrempelig zijn,” verzekerd Geeta Rosiek, commissievoorzitter van Lions Club Kwatta.

Beide teams zijn enthousiast en hebben samen de uitdaging aanvaard voor een succesvolle samenwerking.