Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de Vice President

Franse ambassadeur op regulier bezoek bij VP

Frankrijk wil de samenwerking met Suriname op verschillende gebieden duurzaam verbeteren. Nicolas de Lacoste, de Franse ambassadeur in Suriname, heeft dit duidelijk laten merken bij zijn regulier bezoek aan Vice-President Ronnie Brunswijk (VP), op maandag 27 maart 2023.

Tijdens dit bezoek heeft de ambassadeur zijn grote waardering geuit aan de VP voor zijn interventie onlangs om illegale scalians uit de Marowijnerivier te verwijderen. De wens is uitgesproken dat Suriname meewerkt aan bestrijding van de criminaliteit op de goudvelden in Frans Guyana. De Fransman zegt dat criminelen uitwijken naar Suriname na het plegen van misdaden op de goudvelden. VP Brunswijk zal deze kwestie op tafel leggen van onder andere de Commissie Ordening Goudsector. De Lacoste heeft ook zijn diepe wens uitgesproken voor de voortzetting en uitbreiding van de gezamenlijke patrouille op de grensrivier. Hij beloofde Suriname te zullen ondersteunen op het gebied van de nationale veiligheid. De steun aan het nationaal leger en de politie van Suriname wordt gecontinueerd.

Het verdrag van 15 maart 2021 zou volgens de Fransen uitgevoerd moeten worden in Suriname. Het gaat hierbij om afspraken die eerder zijn gemaakt met betrekking tot de grens bij de Du Maroni en Lawarivier. De ambassadeur haalde vervolgens aan blij te zijn dat eindelijk in 2022 een gezamenlijke verklaring in 2006 om 200 meter landinwaarts op elkaars grondgebied criminelen op te sporen, in werking is getreden. Frankrijk acht van belang dat de veiligheid in beide buurlanden gegarandeerd is. Er wordt van uitgegaan dat de twee naties elkaar kunnen beïnvloeden. De Lacoste vroeg in dit kader heel spontaan naar de stand van zaken met betrekking tot de waarborging van de veiligheid na de protestactie met plundering in Suriname op 17 februari 2023.

Suriname mag ook rekenen op technische steun van de Fransen op het gebied van verbetering van de kwaliteit van de zorg in het Marwina Ziekenhuis te Albina. Hulp aan Suriname betekent ook vermindering van de druk op de zorg in het ziekenhuis in St. Laurant.

VP Brunswijk bedankte namens de staat Suriname voor alle toegezegde steun. Hij zal vanaf nu rechtstreeks contact onderhouden met de Franse ambassadeur.