Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

Bundeling LVV met het dorp matta boekt successen

Minister Ing. Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft samen met kapitein Wendoline Sabajo en de oudste bewoonster van Matta in het district Para een dependance van LVV geopend.

Er zijn ook twee potente lokale Inheemsen aangetrokken om de bevolking aldaar van dienst te zijn via dit kantoor. Niet deze twee mijlpalen alleen maakt de mensen van het dorp Matta blij, maar ook het feit dat 16 Inheemsen vandaag hun certificaat in ontvangst namen voor het succesvol afronden van de training ‘markoesa teelt’ die door LVV is verzorgd. Dit traject heeft na 10 maanden zijn vruchten afgeworpen. De Inheemsen bieden thans niet alleen de markoesa vrucht ten verkoop aan, maar ook eindproducten zoals stroop en cake.

LVV is ingekomen met kennisoverdracht in Matta na successen in Saramacca te hebben geboekt. De kapitein werd uitgenodigd om de markoesa teelt in het voornoemd district te aanschouwen met het doel ook interesse op te wekken binnen haar gemeenschap. De Inheemsen hebben deze kans van inkomsten vergaring toegejuicht.

 “Als minister van LVV wil ik stimuleren dat wij steeds meer zelfvoorzienend worden. Wij hebben de potentie en Matta is het bewijs. Naast het telen van ananas en markoesa, wil ik u vragen om ook te denken aan agro toerisme.”  De minister geeft aan dat toeristen veelal trekken naar de natuur als vakantiebestemmingen, de witte stranden zijn alom bekend. “Suriname heeft prachtige flora, fauna en overweldigend culinair, laten we dat als visite kaart gebruiken.”

Kapitein Sabajao is trots op haar bevolking met hun inzet en bereikte resultaten. Zij meent dat de opgedane kennis en succes met de overige 14 dorpen in Para gedeeld zal worden. “Ik zie een stabiele toekomst voor mijn gemeenschap. Dit is historie!”

Onder de genodigden waren ook aanwezig de district secretaris en de voorzitter van de Organisatie Samenwerking Inheemsen in Para.  De dag in het dorp Matta werd informeel afgesloten met een traditionele lunch waarin pepre watra en cassavebrood werd geserveerd voor de aanwezigen.