Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de Vice President

Belang werknemers en dorpen essentieel bij overname Rosebel goudmijn

Het belang van de werkers van IAMGOLD en de omliggende dorpen moet veilig gesteld zijn bij de verkoop van de Rosebel goudmijn. Zo ook zijn hierbij de economische voordelen voor de Surinaamse economie in het algemeen erg belangrijk. Dit standpunt maakte Vice President (VP) Ronnie Brunswijk duidelijk op vrijdag 11 november 2022, tijdens een kennismakingsgesprek met vertegenwoordigers van de Chinese multinational Zijin Mining Group, samen met de leiding van IAMGOLD Corporation en Rosebel Gold Mines N.V. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zat aan bij deze meeting.

Zijin zal binnen afzienbare tijd de Rosebel operaties overnemen van IAMGOLD. Dit bedrijf heeft 95% van de aandelen, terwijl de staat Suriname 5% bezit.

Volgens de CEO van IAMGOLD, Maryse Bélanger, heeft het bedrijf in Zijin een betrouwbare partner gevonden. Naar haar zeggen heeft IAMGOLD niet de capaciteit voor verdere investeringen in de maatschappij. Maar met de Chinese partner is de bestaanszekerheid gegarandeerd voor de komende decennium, zegt ze.

Shaoyang Shen, Deputy President van Zijin, gaf een uiteenzetting over de investeringen van het bedrijf. Behalve goud doet de Chinese gigant ook aan koperwinning.

Zijin is in 13 landen actief. In Zuid-Amerika heeft het bedrijf vestigingen in Columbia, Guyana en Argentinië. Afgelopen week hebben ze tal van gesprekken gevoerd, zo ook met de vakbond bij Rosebel en de Raad van Commissarissen. Volgens de Zijin-topman zijn de gesprekken succesvol verlopen. Vice-President Brunswijk vroeg ook aan de gasten waarom de Staat en of de gemeenschap niet in de gelegenheid is gesteld om de aandelen te kopen. Volgens de CEO van IAMGOLD is de constructie hiervan niet zo eenvoudig en moeilijk uitvoerbaar.

De VP adviseerde de multinational om een open en transparante communicatie met de gemeenschappen en de werknemers te hebben, en een solide lange termijn investeringsplan op te stellen en uit te voeren.