Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Voormalige cursist-SAO groeit uit tot assistent-instructeur lastechniek

Gevalan Polak heeft op donderdag 4 juli 2024 uit handen van minister Steven Mac Andrew zijn diploma lassen voor zowel niveau-1 als niveau-2 van het internationaal erkende Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) in ontvangst mogen nemen. Polak heeft de training kunnen volgen op voordracht van de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO). Volgens SAO-directeur Joyce Lapar viel hij tijdens een reguliere training van de SAO op door zijn inzet, enthousiasme en motivatie. Aangezien de SAO behoefte heeft aan instructeurs, werd hem de mogelijkheid geboden om de NIL-training te volgen met de bedoeling om na succesvolle afronding ingezet te worden als assistent-instructeur, wat nu ook het geval is.

Minister Mac Andrew ziet deze aanpak van de SAO als een goede aanzet tot een cultuur, waarin cursisten die serieus zijn en hard werken worden beloond met kansen en trainingen met de bedoeling om binnen de vakschool aan de slag te gaan. Volgens de bewindsman is het ook een goede manier om de verjonging van het instructeurs bestand bij de SAO te bevorderen, zodat de organisatie haar toekomst en dynamiek kan bestendigen. Hij prees de wilskracht van Polak, die van cursist is uitgegroeid tot assistent-instructeur en wenste hem veel succes toe bij het overbrengen van zijn vaardigheden en inzichten aan de cursisten van de vakschool.

De lastechniek waarmee de nieuwe assistent-instructeur is toegerust, wordt in het buitenland vooral gewaardeerd vanwege haar veelzijdigheid en snelheid. Deze techniek wordt vooral toegepast in de offshore-industrie voor tanks en leidingen en kan goed van pas komen in onze eigen olie- en gassector. Eerder zijn twee instructeurs bijgeschoold in lastechniek door NIL, die intussen bevoegd zijn om zelf lastrainingen te verzorgen voor de SAO op basis van de NIL/HVO-standaarden en wel op niveau 2 en niveau 3. De NIL/HVO-standaarden bestaan uit verschillende lasniveaus, die zich in het leerproces uitkristalliseren in lasopleidingen van niveau 1 t/m 4. Met deze ontwikkeling speelt de SAO in op de vraag en behoefte vanuit de olie- en gassector door menskracht klaar te stomen die in staat zal zijn te voldoen aan hoge kwaliteitseisen in de lassector.

Paramaribo, 5 juli 2024

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Gevalan Polak ( in het midden) heeft uit handen van minister Steven Mac Andrew zijn diploma lassen voor zowel niveau 1 als niveau 2 van het internationaal erkend Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) in ontvangst mogen nemen.