Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen

Goud

  1. Welke belangrijke partijen zijn betrokken bij de exploratie en exploitatie van goud ?
    Binnen de goudsector zijn IAMGOLD en NEWMONT de belangrijkste spelers in Suriname.
    Suriname heeft in 2013 de overeenkomst met IAMGOLD getekend voor participatie in een tweede mijn. Via Grassalco heeft Suriname al door concessierechten inkomsten uit de samenwerking met IAMGOLD.

    Suriname heeft daarnaast een overeenkomst getekend met Surgold waarbij er voor 25% aandeel zal zijn in de goudoperatie in Oost- Suriname, het Meriangebied.

  2. Wat betekent de goudindustrie voor Suriname?
    Naast de goudwinning kan er sinds de komst van een goudraffinaderij in 2014 ook gesproken worden van de goudindustrie in Suriname. Het bedrijf Suriname Kaloti Mint House ( SKMH) heeft op Zanderij een raffinaderij opgezet waar het goud wordt gezuiverd tot de hoogste kwaliteit naar internationale standaarden. Met een exportproductie van 40 ton goud per jaar neemt de waarde van het goud daardoor toe. Met de komst van dit bedrijf is er in de Surinaamse goudsector een nieuwe schakel in de bedrijfskolom toegevoegd waarmee de goudindustrie een impuls krijgt. Deze impuls zorgt niet alleen voor  voldoende werkgelegenheid , maar biedt ook de mogelijkheid voor uitbreiding van diensten naar andere landen in de regio die bediend  zullen worden door deze raffinaderij.