Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en cultuur

Suriname wil de onderwijsbanden met Guyana versterken

Er zal een tijd worden ingesteld om de Surinaamse taal in de scholen van Cayenne, en de Franse taal in die van Paramaribo, te ontdekken. Het doel is om dezelfde taal te spreken om beter samen te werken, vooral op het gebied van de oliekwestie.

“Versterking van de onderwijsbanden” tussen Suriname en Guyana. Dit was het doel van de delegatie, bestaande uit de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori, de consul-generaal van Suriname in Guyana, Indratia Deel, de ambassadeur van Frankrijk, Nicolas de Lacoste en de vertegenwoordiger van Unicef, Nicolas Pron. deze week Guyana bezoeken.

In Cayenne, waar de delegatie op woensdag 22 mei deelnam aan de gemeenteraad, benadrukte Henry Ori het belang van “meer samenwerken”. En wat is er mooier dan dezelfde taal te spreken?

Aan het begin van het volgende schooljaar is er een tijd gepland om de Surinaamse taal te ontdekken in de scholen van Cayenne en de Franse taal in die van Paramaribo. Een taak die in Cayenne zal toekomen aan de nieuw gekozen loco-burgemeester die verantwoordelijk is voor schoolzaken, Fabiola Saint-Hilaire, en, aan de andere kant van de grens, aan de Alliance française.

“Grote stappen zetten met Frankrijk”
“Talen zijn een brug om essentiële broederschap in de wereld op te bouwen”, aldus de burgemeester van de stad Sandra Trochimara enthousiast. Minister Henry Ori gaf ook aan contact te onderhouden met de Universiteit van Guyana, waar al veel Surinaamse studenten studeren. “We gaan grote stappen zetten met Frankrijk”, verzekerde hij, waarbij hij vooral de olie- en gasindustrie noemde.