BAKOE, 21 november 2024 – Tijdens de eerste overleg van de Kurultai, de officiële bijeenkomst volgens de Azerbeidzjaanse traditie voor het nemen van collectieve beslissingen, benadrukte Suriname het belang van transparantie en samenwerking in de strijd tegen klimaatverandering. Deze bijeenkomst, georganiseerd door de COP29-president, dient als platform voor inclusief en transparant engagement, waar leiders gezamenlijk de toekomst vormgeven.
In de ochtend werd een volgende stap gezet in het werk in Bakoe, met de bespreking van conceptteksten over belangrijke thema’s zoals the New Collective Quantified Goal (NCQG), the Just Transition Work Programme, the Mitigation Work Programme, het Globale Doel voor Adaptatie, the UAE Dialogue, Response Measures en Gender. Deze conceptteksten zijn gebaseerd op input van de partijen en vormen de basis voor de discussies tijdens deze Kurultai. De bijeenkomst biedt de gelegenheid voor partijen om inzichten en feedback te delen, waarna de weg vooruit wordt bepaald.
Tijdens deze sessie sprak minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) namens Suriname en riep hij op tot concrete maatregelen en transparante rapportage, met bijzondere aandacht voor de belangen van ontwikkelingslanden en kleine eilandstaten (SIDS).
Artikel 6: Transparantie in rapportage
Suriname sloot zich aan bij de verklaring van Samoa namens de Alliantie van Kleine Eilandstaten (AOSIS) en benadrukte het belang van duidelijke verslaglegging over de Share of Proceeds (SOP) en de Overall Mitigation of Global Emissions (OMGE). Minister Dasai onderstreepte de noodzaak van expliciete kolommen en koppen in het Agreed Electronic Format (AEF)-rapportagetabel voor jaarlijkse rapportages.
“Het doel is niet om partijen te dwingen gegevens te rapporteren wanneer dit niet van toepassing is, maar wel om transparantie te bevorderen waar mogelijk. Dit biedt een helder overzicht van bijdragen en annuleringen onder Artikel 6.2,” aldus Dasai. SOP en OMGE zijn volgens Suriname cruciaal om extra financiering voor adaptatie via het Adaptatiefonds te genereren.
Nieuwe Collectieve Kwantitatieve Doelstelling (NCQG)
Naast Artikel 6 sprak Suriname zijn steun uit voor een robuuste en eerlijke NCQG. Belangrijke elementen die hierbij werden genoemd zijn:
• Prioriteit voor subsidies: Financiering voor adaptatie moet voornamelijk op subsidies gebaseerd zijn, om ontwikkelingslanden te ondersteunen in hun weerbaarheid tegen klimaatverandering.
• Ambitieuze doelen: Ontwikkelde landen moeten ambitieuze en transparante klimaatfinancieringsdoelen stellen, passend bij hun historische verantwoordelijkheid.
• Voorspelbare financiële stromen: De specifieke kwetsbaarheid van SIDS vereist gegarandeerde en consistente financiële steun.
• Incorporatie van het Adaptatiefonds: Suriname pleitte voor opname van nationale toewijzingen via dit fonds in de formele teksten.
Minister Dasai benadrukte dat internationale samenwerking essentieel is voor een ambitieuze en eerlijke uitkomst van COP29. “De veiligheid en het welzijn van onze natie hangen hiervan af,” verklaarde hij tot besluit.
Technische termen uitgelegd:
• SOP (Share of Proceeds): Een mechanisme binnen Artikel 6 om een deel van de opbrengsten uit emissiehandel te gebruiken voor financiering van adaptatiemaatregelen.
• OMGE (Overall Mitigation of Global Emissions): Een principe dat ervoor zorgt dat internationale samenwerkingen leiden tot een netto afname van wereldwijde emissies.