Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Reactie van AWJ op kritiek van de NDP

Het ministerie van AWJ wenst als volgt te reageren op een ingezonden stuk van de Nationale Democratische Partij (NDP), waarbij de minister wordt verweten visuele PR-prioriteit te prevaleren boven beleid concretisering.

Vanaf het aantreden van minister Steven Mac Andrew als minister van AWJ, is de nadruk gelegd op een strategie van constante communicatie over het beleid en de concretisering van het beleid met de bedoeling burgerparticipatie aan te moedigen. Het bereikte resultaat van deze communicatiestrategie is dat personen en maatschappelijke organisaties haast dagelijks feedback geven op het beleid en hun bijdrage leveren aan het proces van beleidsvorming. Dit is de reden waarom de deur van de minister wagenwijd openstaat voor iedereen, zelfs voor personen en maatschappelijke organisaties die niet direct vallen onder het beleid en de doelgroepen van het ministerie.

Het ministerie heeft mogen concluderen op basis van feedback op zijn sociale media dat burgers steeds beter begrijpen waarom bepaalde beleidsbeslissingen worden genomen en hoe deze hun leven kunnen beïnvloeden. Door de geboden openheid en transparantie kan het beleid van het ministerie beter worden begrepen en worden geaccepteerd. Het ministerie zal daarom voortgaan op de ingeslagen weg door informatie te delen met de samenleving en naar feedback te luisteren met de overtuiging de integriteit van de overheid te versterken. Ook omdat communicatie met de samenleving kan helpen bij het identificeren van potentiële obstakels voor de implementatie van beleid en het oplossen van eventuele misverstanden of weerstand voordat deze een probleem worden.

Voor wat betreft de concretisering van het beleid, kan worden verwezen naar de verrichtingen van het ministerie, die geïllustreerd met sfeerfoto’s, terug te vinden zijn op de website en de FB-page van het ministerie. Zo logenstraffen de vele persberichten over de scala van trainingen ter versterking van de beroepsbevolking en het empoweren van risico- en kwetsbare jongeren, de bewering dat het ministerie niets doet voor zijn doelgroepen. Het ministerie voert verschillende programma’s uit ter ontwikkeling van skills onder de beroepsbevolking, middels vaktrainingen. Hiermee stoomt het ministerie personen klaar voor de vraag naar arbeidskrachten op de arbeidsmarkt. Zo heeft het ministerie enkele maanden geleden het project “Wroko foe mek moni” gelanceerd, waarvoor de regering een bedrag van SRD 50 miljoen heeft vrijgemaakt.

Het doel van dit project is om landelijk personen in de gelegenheid te stellen om een vak te leren met de bedoeling hen zelfredzaam te maken, hetzij als werknemer, hetzij als micro-ondernemer. Tot in de wijken, districten en in het binnenland worden personen een vak geleerd. Intussen hebben honderden mannen, vrouwen en jongeren gebruikgemaakt van deze gratis aangeboden trainingen. Coronie is bijvoorbeeld sinds 21 oktober al enkele keren aangedaan door het ministerie en de SAO, nadat voor het laatst in 2008 een vaktraining was verzorgd in dat district. Ook biedt dit project de mogelijkheid aan werknemers om bijgeschoold te worden, waardoor zij hun vaardigheden kunnen verbeteren om hun huidige baan te behouden of nieuwe taken binnen hun bedrijf te verkrijgen. De groep ‘Personen met een beperking’ is ook een aandachtsgroep van het beleid die ook in aanmerking is gekomen voor trainingen en begeleiding. 

Ook wenst het ministerie te wijzen op de implementatie van het Derde Decent Work Country Programme (DWCP SU III) dat in 2023 van start is gegaan en dat de nadruk legt op het vraagstuk van werkgelegenheid, skills ontwikkeling, het verhogen van de arbeidsproductiviteit en bedrijfsproductiviteit. In dit verband kan ook worden genoemd het Arbeidsmarktbeleid voor de periode 2022 – 2025 dat gestaag wordt uitgevoerd. Vermeldenswaard is dat op 21 mei 2024 de resultaten zijn gepresenteerd van een Employment en Skills survey om op basis van de resultaten concrete beleidsmaatregelen te treffen.

Afgezien van maatregelen ter stimulering van werkgelegenheid, is de Arbeidsinspectie versterkt voor een betere naleving van de arbeidswetgeving. Hiertoe zijn arbeidsinspecteurs getraind en hebben ze ook de opleiding tot Buitengewoon Agent van Politie gevolgd. Ook voertuigen zijn aangeschaft voor controle werkzaamheden. De laatste keer dat de Arbeidsinspectie dienstvoertuigen kreeg was langer dan 15 jaren geleden. Voorts zijn nieuwe arbeidswetten in het leven geroepen en enkele zijn aangescherpt en in lijn gebracht met het concept van decent work. 

Het beleid van AWJ richt zich ook op het vaststellen van de armoedegrens en het minimumloon, wat eerder dit jaar heeft geleid tot aanpassing van de Wet Minimumloon. Ten aanzien van het jeugdbeleid kan voor dit bericht slechts worden volstaan met voorbereidingen voor het Nationaal Jongerencongres dat later in dit jaar zal worden gehouden. Hiertoe worden landelijke consultaties voorbereid door het Nationaal Jeugdinstituut (NJI). 

Er is onvoldoende schijfruimte om u over alles te vertellen met betrekking tot de concretisering van het beleid, daarom nodigt het ministerie de samenleving uit om de website en de FB-page van het ministerie te blijven bezoeken voor updates en interactie. Het ministerie zal het publiek actief blijven informeren over de implementatie van beleid en andere activiteiten.

Paramaribo, 21 mei 2024

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken