Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is het startsein gegeven voor de uitvoering van het Sustainable Development Goal (SDG) Joint Fund Programme, getiteld “Development of Market-Ready, Bankable Pipelines for a Just Energy Transition in the Interior of Suriname” (JET JP). Dit programma heeft als doel financieringsklare, op maat gemaakte voorstellen te ontwikkelen voor potentiële financierders om 24 uur per dag stroomvoorziening in het binnenland te realiseren. De lancering van dit project, dat een jaar duurt, heeft op 16 januari plaatsgevonden.
Het project is een samenwerking tussen NH, het United Nations Development Programme (UNDP) en World Food Programme (WFP), waarbij UNDP fungeert als de directe uitvoeringsinstantie. Voor de lancering kwamen diverse stakeholders in de vergaderzaal van NH bijeen. UNDP Deputy Resident Representative, Berdi Berdiyev, sprak de aanwezigen mede namens het UN Resident Coordinator Office (RCO) toe. De UNDP-topman ging in op de goede samenwerking met de overheid. Voorts sprak hij zijn waardering uit voor de belangrijke samenwerking en de betrokkenheid van de binnenlandse samenleving via de vertegenwoordiging van de Vereniging van Inheemse Dorpen in Suriname (VIDS) en KAMPOS. Volgens Berdiyev kenmerkt dit project een verschuiving binnen de UN; met betrekking tot investeringen richt men zich nu op grotere en meer impactvolle projecten. Er zullen gemeenschappen worden geselecteerd op basis van specifieke criteria om te profiteren van dit programma.
Ter introductie van het project hebben vertegenwoordigers van de UNDP presentaties verzorgd, waarin een overzicht van het project is gegeven. De aansturing en monitoring van het project worden uitgevoerd door een comité. Dit comité is tevens verantwoordelijk voor de rapportage aan het Joint Fund Secretariat, het centrale secretariaat van de SDG’s, om te waarborgen dat aan de compliance-standaarden van het Joint SDG Fund-programma wordt voldaan.
De directeur Energie van NH, Valerie Lalji, presenteerde tijdens de samenkomst een overzicht van de dorpen in het binnenland die reeds zijn opgenomen in een project voor 24 uur per dag stroomvoorziening, waarbij sommige projecten reeds van start zijn gegaan of reeds zijn voltooid. De directeur noemde enkele in aanbouw zijnde energiecentrales die clusters aan dorpen van stroom zullen voorzien zoals de Cajana- en Djumu-cluster te Boven-Suriname, de Galibi-cluster in het district Marowijne en de reeds opgeleverde Poeketie-cluster te Tapanahony. Tot slot bood de presentatie een duidelijke weergave van dorpen die nog van 1×24 uur stroom moeten worden voorzien.
De overgang naar 24 uur per dag stroom voor het binnenland draagt niet alleen bij aan Sustainable Development Goal (SDG) 7; De garantie op duurzame energie door het gebruik van schone en hernieuwbare bronnen. Het stimuleert economische groei en werkgelegenheid (SDG 8) via investeringen in de groene economie, en draagt bij aan het aanpakken van klimaatverandering (SDG 13) door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bevordert gendergelijkheid (SDG 5) door vrouwen meer kansen te bieden in de energietransitie, zoals werkgelegenheid in duurzame technologieën. Daarnaast ondersteunt het het behoud van ecosystemen (SDG 15) door de impact op natuurlijke hulpbronnen te beperken.