Op woensdag 30 oktober en vrijdag 1 november j.l. werd de nationale stakeholder workshop gehouden in het kader van het ‘Enhancing Eco-systems and Coastal Protection for Climate Change Resilience in the Caribbean (ECP-Caribbean) Project‘. De bedoeling van de workshop was om nationale belanghebbenden met elkaar in contact te brengen en relevante ontwikkelingen die reeds plaats hebben gevonden die relevant zijn voor dit project te identificeren.
Doel en reikwijdte
Het ECP Caribbean project heeft tot doel de klimaatbestendigheid van gemeenschappen en mensen in het Caribisch gebied te vergroten door de manier waarop koraalriffen en kust ecosystemen, met name zeegrasvelden, transformeren mangroven, worden beheerd om ervoor te zorgen dat hun biodiversiteit en het vitale ecosysteem worden beschermd voor de diensten die zij leveren, inclusief de bescherming van kustgemeenschappen en kustlijnen tegen erosie en gevolgen van tropische stormen.
Implementatie en ontwikkeling
Het ECP-Caribbean project wordt geïmplementeerd door het Caribbean Community Climate Change Centre (5 C’s), in samenwerking met een aantal regionale partners, en zal worden geïmplementeerd in Belize, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Lucia, St. Vincent en de Grenadines en Suriname. Het project is ontworpen op basis van overleg met diverse belanghebbenden in alle zeven deelnemende landen, inclusief relevante ministeries en agentschappen, maatschappelijke groeperingen die betrokken zijn bij milieu- en onderzoek, bescherming en behoud van biodiversiteit, en door vrouwen geleide groepen. Het project zal participatieve benaderingen gebruiken bij het ontwerpen en ontwikkelen van passend nationaal beleid, richtlijnen, normen en regelgeving, en bevordert de inclusiviteit door een intergenerationele gelijkheidsbenadering te integreren dat zich richt op jongeren als de belangrijkste begunstigden van activiteiten voor capaciteitsopbouw, om hen te ondersteunen grotere bijdrage aan alternatieve middelen van bestaan, toekomstige herstelactiviteiten en de lopende beheer van de ecosystemen en biodiversiteit in de regio.
Impact en begunstigden
Verwacht wordt dat het project ten minste 250.000 directe begunstigden en 3,3 miljoen indirecte begunstigden in het caribisch gebied zal bereiken via activiteiten die de bescherming en de gezondheid van kust- en zeegebieden garanderen, waardoor de veerkracht van het Caribisch gebied tegen klimaatverandering wordt vergroot. De primaire doelgroepen zijn de kust- en vissersgemeenschappen binnen of grenzend aan de beheerde mariene gebieden, maar omvatten ook mariene beschermings- en beheersagentschappen, universiteiten en ministeries verantwoordelijk voor de visserij, vissersorganisaties en maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de kust- en kustgebieden maritieme bescherming.