Middels deze maakt de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) bekend dat de acties van de personeelsbond ABPLAZ zijn opgeheven. Hiermee wordt ook de opnamestop voor geplande opnames opgeheven. Deze zullen vanaf heden normaal plaatsvinden.
Patiënten wiens opname of poliklinische consult geen voortgang heeft gehad, kunnen contact opnemen
met de polikliniek van de behandelende specialist of de opname administratie.
De directie bedankt de samenleving voor haar begrip en geduld gedurende de afgelopen periode en
garandeert dat zij, ondanks haar beperkingen, de meest optimale zorg zal bieden binnen de mogelijkheden
die zij heeft.
Vanwege het feit dat het beraad/de acties van de Algemene Bond van Personeel van het Landsbedrijf Academisch Ziekenhuis Paramaribo (ABPLAZ) nog niet zijn opgeheven, deelt de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) aan het publiek mede, dat zij genoodzaakt is een opnamestop af te kondigen voor geplande opnames.
Patienten voor wie een opname afgesproken was worden dringend geadviseerd contact te maken met (de polikliniek van) hun behandelende specialist.
Poliklinische zorg
Op de huisartsen wordt een beroep gedaan om zoveel als mogelijk vooraf telefonisch in contact te treden met de specialist en patiënten zo veel als mogelijk naar andere ziekenhuizen te verwijzen. De poliklinieken zijn zowel op een vast toestelnummer als op een mobiel telefoonnummer bereikbaar. Indien u de polikliniek via WhatsApp contact, krijgt u een automatisch bericht inzake de dienstverlening.
Acute zorg
De acute dienstverlening, met name via de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) en de ambulancedienst, vindt plaats conform de bestaande protocollen. Op het publiek wordt dringend een beroep gedaan om zo veel als mogelijk gebruik te maken van de diensten van andere zorgverleners zoals de huisarts en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de overige spoedposten, zodat het aanwezige zorgpersoneel zich kan concentreren op de meest ernstig zieke of gewonde patiënten.
Speciale diensten
– De nierdialyse patiënten worden geholpen volgens het vastgesteld schema met ondersteuning van Nefrosur N.V.
– De bij ons bekende zwangeren worden normaal geholpen.
– Oncologische zorg, waaronder chemotherapie op de oncologie unit en radiotherapie in het RTCS hebben normaal voortgang.
De directie betreurt de ontstane situatie en rekent op uw begrip.
Het ministerie van Volksgezondheid maakt hierbij bekend dat de situatie met betrekking tot de uitbraak van de virale gastro-enteritis, waarbij voornamelijk kinderen klachten hebben van koorts, braken en diarree met dreigende uitdroging zorgt voor grote uitdagingen met o.a. de opname van zieke kinderen. Hedenmiddag is er spoedoverleg tussen de regering, de Nationale Ziekenhuisraad, de kinderartsen, Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), de PAHO en deskundigen om deze urgente situatie te bespreken. Vooralsnog is het niet bevestigd welke specifieke ziekteverwekker verantwoordelijk is voor dit ziektebeeld. De diagnostiek hiernaar is reeds ingezet. Ook de analyse van alle gevallen wordt verricht door epidemiologen en public health deskundigen. Het ministerie adviseert ouders vooralsnog om zeer waakzaam te zijn en spoedig contact te leggen met de huisarts indien uw kind klachten vertoont. Er dient vooral genoeg vocht toegediend te worden en de herkenning van uitdroging is essentieel. Ook wordt geadviseerd bij diarree geen diarreeremmers zoals Norit en Loperamide ofwel Imodium toe te dienen. Tekenen van uitdroging zijn:
– dorst;
– ingezonken ogen en fontanel;
– droge slijmvliezen;
– elasticiteit van de huid wordt minder;
– minder plassen;
Na het overleg hedenmiddag volgt meer informatie.