Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op vrijdag 19 Mei 2023 meer dan 200 agrarische equipment en machines met een totale waarde van USD 231,724.00 overhandigt aan meer dan 60 kleinschalige landbouwers en landbouwcoöperaties, allen begunstigden van de Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), welke wordt uitgevoerd door de Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Sinds december 2022 heeft SAMAP meer dan 2000 agrarische machines en equipment overhandigd aan begunstigden van de Matching Grant Facility (MGF) in alle 10 districten van het land. Tot op heden is er reeds meer dan een half miljoen USD geïnvesteerd in meer dan 120 small en large grant projecten ter verhoging van de productiecapaciteit van fruitsoorten, groenten, cassava, gember en andere non-timber forest products (NTFP’s) van het land.
LVV-minister, Parmanand Sewdien, benadrukte in zijn openingstoespraak het belang van mechanisatie en innovatie van de agrarische productie en verwerkingssystemen voor duurzame ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname. “De regering van Suriname, via het ministerie van LVV werkt continue samen met het FAO in het initiëren en implementeren van projecten waarbij investeren in innovatieve machines en grotere agrarische productie-equipment voor u als landbouwers, coöperaties en verwerkers mogelijk word gemaakt. Met al de ondersteuning verkregen van SAMAP, welke zich niet alleen limiteert tot machines en equipment, maar ook capaciteitsversterking, inverstering in voedselveiligheid en ondersteuning in markttoegang, ben ik van overtuigd dat wij als overheid te samen met u als producenten en andere stakeholders in staat zullen zijn om de ontwikkeling van de Surinaamse agrarische sector te brengen naar de Next level,” aldus de minister.
De FAO vertegenwoordigers, Dr. Renata Clarke als Sub-Regionale coördinator van het Caribisch gebied en Reuben Robertson, vertegenwoordiger van Trinidad & Tobago en Suriname waardeerden de inspanningen van de regering van Suriname om te investeren in de transformatie van de agri- foodsystems in Suriname en door te gaan met het implementeren van beleid dat consistent is met de doelstellingen om betere productie, betere voeding en een beter milieu te garanderen, waarbij niemand achter raakt.
“This is not the end of the journey, but just the beginning of a new phase, which is the execution of your projects. We hebben reeds succesverhalen in het veld gezien van landbouwers van de eerste ronde van de MGF, die momenteel bezig zijn met implementatie van hun project. Wij zijn verheugd te zien dat projecten getransformeerd worden naar productiesystemen en bijdragen aan verdiencapaciteit van mensen. De FAO via het SAMAP team en ministerie van LVV zal continueren met de monitoring van uw projecten, zei de FAO representative van Trinidad & Tobago en Suriname, Reuben Robertson in zijn speech.
Voor de voorzitter van Landbouwcoöperatie Montoe van Albina, Robert Asoiti, is dit een historisch moment en mijlpaal in de agrarische ontwikkeling van het binnenland in Suriname. “Wij telen al meer dan honderd jaar volgens het zogenaamde slash and burn-systeem in het achterland. Aangezien wij ons ervan bewust zijn dat dit geen duurzame methode was, hebben we via verschillende projecten getracht om een duurzamere landbouwproductiesysteem te implementeren. Met de mini- graafmachine en tractor en andere machines die wij van SAMAP hebben ontvangen, kunnen we eindelijk overschakelen naar een duurzame agroforestry-productiesysteem, wat zal bijdragen aan het verhogen van onze productiecapaciteit en kwaliteit van de cassave en kwak die we produceren en verwerken voor de lokale en exportmarkten,” zei Asoiti.
De Matching Grant Facility (MGF) is een competitieve fonds dat eenmalige investeringssteun biedt aan landbouwers in de vorm van landbouw- en voedselverwerkingsmachines en geselecteerde landbouwdiensten om de kwantiteit en kwaliteit van de productie te verbeteren en de markttoegang te verbeteren. SAMAP is een initiatief van de regering van Suriname onder leiding van het ministerie van LVV, uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie. Het belangrijkste doel is het bevorderen van de duurzame ontwikkeling van de landbouw door middel van een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en niet-hout bosproducten (NTFP) zal vergroten.