In het kader van het lidmaatschap van respectievelijk de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) en het Parijs Akkoord (PA), heeft Suriname een aantal verplichtingen die moeten worden nagekomen conform de richtlijnen en procedures van deze verdragen. Conform artikel 4 van het UNFCCC is Suriname verplicht om de vier jaar een Nationale Communicatie (NC) in te dienen bij het secretariaat van het klimaatverdrag. In overeenstemming met artikel 4, lid 2 van het Parijs Akkoord dient Suriname om de vijf jaren een Nationaal Bepaalde Bijdragen (NDC) in te dienen en deze conform uit te voeren. Tevens heeft met artikel 13 van het Parijs Akkoord, de introductie van het Enhanced Transparency Framework (ETF) plaatsgevonden waarbij Suriname verplicht is om tweejaarlijkse klimaat rapportages namelijk Biennial Transparency Report (BTR) in te dienen. Suriname is thans gestart met de voorbereiding van BTR1 en NDC3 waarvan de indiening respectievelijk uiterlijk 31 december 2024 en Februari 2025 moet plaatsvinden. Daarnaast zal Suriname het proces voor de NC4 starten nadat de twee eerdergenoemde documenten zijn afgerond en ingediend bij het UNFCCC Secretariaat.
In het kader van deze verplichtingen van Suriname, organiseerde het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu op dinsdag 6 augustus een inception meeting. Tijdens deze bijeenkomst werden de belanghebbenden geïnformeerd over het proces welke is opgestart voor de “First Biennial Transparency Report” (BTR), de “Third Nationally Determined Contribution” (NDC3) en de “Fourth National Communication” (NC4) en waarbij de mogelijkheid bestond om onderling informatie en ideëen uit te wisselen over de samenstelling van deze documenten.
De derde Nationaal Bepaalde Bijdragen
De derde ronde van de Nationaal Bepaalde Bijdrage (NDC 3.0) verwijst naar de klimaatplannen die landen indienen als commitering aan het Parijs Akkoord. Deze committering geeft aan de klimaatbelofte die Suriname maakt om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken en de inspanningen van landen te documenteren om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen en te adapteren tegen de effecten die klimaatverandering met zich meebrengt. Elke nieuwe ronde van NDC’s moet ambitieuzer zijn dan de vorige, zoals overeengekomen in het Parijs Akkoord.
Voor Suriname is het van belang dat het business as usual model doorbroken wordt. We zullen onze status van groenste land ter wereld niet kunnen behouden als we op dezelfde wijze omgaan met uitgifte van onze bossen. De NDC 3.0 van Suriname zal dit standpunt reflecteren.
De vierde Nationale Communicatie
De vierde Nationale Communicatie (NC) is een rapport dat landen indienen bij het Secretariaat van het VN-Klimaatverdrag (UNFCCC). Deze rapporten zijn een belangrijk instrument voor transparantie en het delen van informatie over de inspanningen van landen om de effecten van klimaatverandering te verminderen. Ze bevatten gedetailleerde informatie over de nationale omstandigheden, broeikasgasinventarissen, beleid en mitigatie en adaptatie maatregelen, en de kwetsbaarheid van het land voor klimaatverandering.
Het Tweejaarlijks Transparantie Rapport
Het Tweejaarlijks Transparantie Rapport (BTR1) is een verplichting voor landen die partij zijn bij het Parijs Akkoord. Dit rapport is bedoeld om de transparantie en verantwoording te verbeteren van nationale klimaatmaatregelen en -prestaties. Het vervangt de tweejaarlijkse rapporten (Biennial Reports, BR) en de tweejaarlijkse actualisaties (Biennial Update Reports, BUR) onder het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties (UNFCCC).
Onder artikel 13 van het Parijs Akoord is het Enhanced Transparency Framework (ETF) geïntroduceerd binnen het Klimaat Akkoord van Parijs. Als gevolg hiervan zijn alle lidlanden verplicht een BTR in te dienen. De BTR van Suriname zal informatie bevatten over de periode 2022 t/m 2023.
De BTR is van belang om de maatregelen die landen hebben genomen om hun klimaat toezeggingen na te komen en te beoordelen. Verder zal het aangeven welke maatregelen een land gaat nemen om emissie te reduceren. De BTR geeft een overzicht over de voortgang van klimaat actie van een land. Het zal helpen bij het identificeren van oplossingen om de volgende NDC effectiever te maken, alsook om te komen tot ambitieuzere doelstellingen.