Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Groen/blauw water in de Surinamerivier: Wat veroorzaakt deze opvallende kleur?

Opvallende kleur waargenomen afgelopen week bij Waterkant

De laatste tijd is het wellicht opgevallen dat het water in de Surinamerivier bij Waterkant een opvallende “groen” of “blauwe” kleur had. Dit fenomeen, dat afgelopen week voor het eerst werd waargenomen, kon worden verklaard door een verschil in rivier- en getijdebiet.

Weerkaatsing op relatief helder water

Het water in de Surinamerivier is van nature bruin door de aanwezigheid van sedimenten. Echter, afgelopen week was het water relatief helderder dan normaal. Hierdoor kon zonlicht op het wateroppervlak reflecteren, wat resulteerde in de opvallende groene of blauwe tint.

Invloed van rivier- en getijdedebiet

Een toename van zout water in de rivier, gecombineerd met een lager rivierdebiet, zorgde voor de opvallende kleur. De droogte in de regio, veroorzaakt door El Niño, had geleid tot minder regenwater in de rivier, waardoor er meer zout water van de zee binnenstroomde.

Terugkeer naar normale kleur

Inmiddels is de kleur van het water in de Surinamerivier weer terug naar normaal. Dit komt doordat de regenval is toegenomen, waardoor er meer zoet water door de rivier stroomt. De zoutwaterintrustie is verminderd, waardoor de weerkaatsing van zonlicht weer de normale bruine kleur van het water laat zien.

Mogelijke gevolgen voor ecosysteem

De tijdelijke toename van zout water kan gevolgen hebben gehad voor het ecosysteem in de rivier. Planten en dieren die gewend zijn aan zoet water kunnen problemen hebben gehad door het zoutere water. De omvang van de impact is echter nog niet bekend en vereist nader onderzoek.

Belang van monitoring en onderzoek

Het is belangrijk om de ontwikkeling van de zoutwaterintrustie te monitoren en de mogelijke gevolgen te bestuderen. Ook is het belangrijk om maatregelen te nemen om de impact op het ecosysteem en de landbouw te beperken.

Deskundige benadrukt belang van voortdurende observatie

Mevrouw Kathleen Gersie, Fysisch Geograaf met specialisatie Kust- en Riviermorfologie, benadrukt dat voortdurende observatie van de Surinamerivier essentieel is. “Het is belangrijk om te blijven monitoren, te meten en te analyseren,” aldus Gersie. “Zo kunnen we de dynamiek van de rivier beter begrijpen en de impact van factoren zoals El Niño en klimaatverandering beter beoordelen.”

Toekomstbestendig omgaan met klimaatverandering

Gersie verwacht dat dit soort verschuivingen in de toekomst vaker zullen voorkomen door klimaatverandering. “De vraag is niet hoe je het voorkomt, maar hoe je ermee omgaat,” stelt ze. “We moeten zodanig leren inspelen op de natuur dat we met de gevolgen kunnen omgaan.”