
PlanetGold Suriname voert het project “GEF GOLD+: Advancing Formalization and Mercury-Free Gold in Suriname” uit. In dit kader heeft een delegatie bestaande uit leden van de Project Implementatie Unit (PIU) van PlanetGold Suriname, afgevaardigden van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH)en leden van de bestuursdienst van Brokopondo een missie uitgevoerd naar het Sarakreek-gebied in het stuwmeer.
Het project, dat wordt uitgevoerd door het ministerie van NH en gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) via de UNDP, richt zich op de formalisering van de kleinschalige goudmijnbouw en de introductie van kwikvrije mijnbouwtechnologien. Tijdens het bezoek op 24 februari werd de gemeenschap geïnformeerd over de doelstellingen van het project en de mogelijke voordelen ervan.
Projectmanager Farzia Hausil presenteerde de kernpunten van het PlanetGold Suriname project. Belangrijke onderwerpen die aan bod kwamen, waren: Formalisering binnen deoverheidsstructuur, waarbij de mijnbouwwetgeving en het beleid worden gevalideerd en aangescherpt; Verbeterde toegang tot financiële diensten, zodat goudzoekers – zowel mannen als vrouwen – financiering kunnen krijgen voor duurzame bedrijfsvoering; Bevordering van kwikvrije methoden, onder meer door de ontwikkeling van verbeterde goudwinningssystemen, ter bescherming van de volksgezondheid en het milieu; Kennisdeling en communicatie, via bewustwordingscampagnes, technische workshops en informatieoverdracht.
Bij de krutu waren diverse stakeholders aanwezig, waaronder Maureen Bottse (projectdirecteur GEF GOLD en onderdirecteur financieel beheer NH), Thelma Pinas-Douglas (directeur algemeen beheer NH), vertegenwoordigers van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD), vertegenwoordigers van de afdeling Voorlichting en de Community Engagement & Development (CE&D) Unit van NH. Daarnaast woonden gezagsdragers van de omliggende dorpen, de bewoners van de gemeenschappen en vertegenwoordigers van het commissariaat van Brokopondo de bijeenkomst bij. Deze missie is in samenwerking met de DC van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon en de CE & D Unit van NH voorbereidt en uitgevoerd.
Gemeenschapsbetrokkenheid is essentieel voor de transparantie en het opbouwen van wederzijds vertrouwen tussen de projectleiders en de lokale bevolking. Sarakreek is een van de drie gebieden die zijn geïdentificeerd voor de uitvoering van het GEF GOLD-project. Binnenkort zullen ook Mama Ndjuka en Njun Jacobkondre worden bezocht voor de introductie van het project.