Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op zaterdag 27 juli 2024 een succesvolle open dag gehouden in de Congreshal met als thema ‘Banen bouwen, levens veranderen. Iedereen telt mee’. Tijdens deze activiteit waren de hoofdstakeholders de afdeling Directe Bemiddeling van AWJ, de Stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling (SAO), de Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE) en de Raad voor Cooperatiewezen( RACO) alsook de subcommissie Werkgelegenheid als onderdeel van het monitoringsteam voor mensen met een beperking. De aanwezigen mochten korte workshops volgen over onder meer cooperatief ondernemerschap, etikettering, mentale weerbaarheid en voedselveiligheid. Ook kregen zij informatie over ondernemerschap voor starters en beroepsgerichte vaktrainingen. Voorts mochten de bezoekers inkijken in het bestand van vacatures dat wordt beheerd door de afdeling Directe Bemiddeling. Ook mochten werkzoekenden zich registeren voor een vacature in de private sector. Enkele bedrijven waren ook aanwezig om bezoekers te interesseren voor hun vacatures en diensten.
Minister Steven Mac Andrew heeft in zijn toespraak de samenleving eraan herinnert dat Suriname zich heeft gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals (SDGs) of tewel de Duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN), onder het thema “leave no one behind”. Hij vindt het daarom noodzakelijk dat bij elke stap die wordt gezet in de richting ontwikkeling, inclusiviteit noodzakelijk is om mogelijkheden te scheppen voor de totale samenleving tot duurzame ontwikkeling. Dit geldt volgens hem zeker ook voor personen met een beperking die vaak te maken krijgen met sociale isolatie. Voorts memoreerde de bewindsman, die toen als directeur van de VSB aan de wieg heeft gestaan van de ‘Alliantie voor Decent Work voor Personen met een Beperking’, de samenkomst tussen het bedrijfsleven en stakeholders, UNDP, SPWE, SAO, om projecten uit te voeren voor de doelgroep gericht op vakscholing en ondernemerschap. Hij heeft het belang van vaklieden voor de economie van het land benadrukt. Zo leveren vaklieden volgens hem een bijdrage aan productiviteit, innovatie, werkgelegenheid, duurzaamheid, en lokale economische ontwikkeling. Dit maakt hen onmisbaar voor een dynamische en veerkrachtige economie. Hij noemde voorbeelden van drop outs die bij de SAO en de SPWE zijn begonnen als cursist en vandaag een goed draaiend bedrijf runnen. De bewindsman heeft benadrukt dat het ministerie zich zal blijven inzetten voor vroegtijdige schoolverlaters, risico jongeren, sociaal zwakke -en kwetsbare groepen in onze samenleving. Hij is dankbaar dat het ministerie en samenwerkende partners deze activiteit hebben neergezet.
De president van de Republiek Suriname werd vertegenwoordigd door de heer Harold Pultoo die heeft benadrukt dat de regering duurzaam beleid voorstaat en werkt voor de volgende generatie. Hij gaf aan dat ondernemerschap, banen creëren, duurzaambeleid, gerichte training tot zelfredzaamheid en productieverhoging steeds landelijk moet worden aangepakt, waarbij de totale samenleving er baat bij moet hebben.
De onderdirecteur Arbeidsmarkt op AWJ, tevens de voorzitter van de Raad Van Bestuur SAO, en voorzitter van de Raad van Toezicht bij SPWE, Naomi Esajas-Friperson, is in haar spreekbeurt ingegaan op de mogelijkheden die het ministerie en zijn werkarmen bieden tot beroepsgerichte vaktrainingen en begeleiding om als zelfstandige duurzaam te ondernemen. Zij heeft ook de cruciale rol van het bedrijfsleven benadrukt dat tallenten en werkzoekenden de kans biedt om zich te bewijzen in het arbeidsproces. Zij benadrukte de rol van de afdeling Directe Bemiddeling die de koppeling maakt tussen particuliere werkgevers en werkzoekenden. Esajas-Friperson was blij met de open dag die mogelijkheden bood tot netwerken, kennisuitwisseling en het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden. Zij heeft alle stakeholders bedankt voor hun participatie.
De directeur van de Suriname Business Center, Gilbert Van Dijk, waardeert de goede communicatie en samenwerking tussen het ministerie en het bedrijfsleven. Hij is van mening dat zowel klein, middelgroot als groot ondernemerschap bijdraagt aan de opbouw van de natie. Het tekort aan lokaal kader op de arbeidsmarkt is volgens hem zorgwekkend en werkt stagnerend op de groei van bedrijven. Met de ontwikkeling van opkomende en nieuwe sectoren moet naar zijns inziens versneld worden gewerkt aan werkgelegenheidscreatie en het opleiden van lokaal kader op alle niveaus. De doelgroep personen met een beperking mag volgens hem daarbij niet vergeten worden. Het maken van beleid voor alle nodige experts is volgens Van dijk noodzakelijk.
Paramaribo, 30 juli 2024
Communicatie Unit
Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken
Een impressie bij een van de stands van de SAO tijdens de open dag in de Congreshal.