Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen

Missie EITI International bezoekt Suriname

Pre-validatieproces gaande

Als voorloper op de validatie van het auditrapport “EITI-SR Report for Fiscal Years 2018-2020” in oktober, hebben afgevaardigden van het International Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) Secretariat uit Oslo, Noorwegen, Suriname bezocht. Tijdens het bezoek in de periode 7 tot en met 11 augustus heeft de delegatie onder leiding van dr. Francisco Paris, Latin-America and Caribbean Director EITI diverse activiteiten ondernomen. Onder andere oriëntatiebezoeken zijn afgelegd, presentaties zijn verzorgd en consultatiegesprekken zijn gevoerd.

De delegatie is gedurende haar missie ondersteund en begeleid door het EITI-secretariaat Suriname, ressorterende onder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Onder andere Multinational Zijin Rosebel Gold Mines N.V. en Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. zijn bezocht. Met de oriëntatiebezoeken is een beeld verkregen van de implementatie en naleving van de EITI-standaarden en richtlijnen binnen de bedrijven in de extractieve sector. Verschillende stakeholders zoals de Inter-American Development Bank (IADB), N.V. Grassalco, de unit Ordening Kleinschalige Goudsector (OKGS), Energie Autoriteit Suriname (EAS) en Shell Suriname hebben deelgenomen aan consultatiegesprekken regarderende openbaarheid van gegevens, de inclusie van relevante betalingsstromen en andere voor het EITI belangrijke kwesties. Ook zijn er presentaties en workshops gehouden voor de EITI Multi- Stakeholdergroep (MSG), directie en afdelingshoofden van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

Betrokkenheid en participatie Tijdens de presentaties en consultatierondes is de nadruk gelegd op de actieve participatie van elke stakeholder, betrokken in de extractieve industrie in Suriname. Conform de eis van het EITI dient de overheid volledig, actief en effectief betrokken te zijn bij het EITI-proces. De overheid moet de deelname van hoge regeringsvertegenwoordigers aan MSG-vergaderingen garanderen en ervoor zorgen dat de overheidsbetrokkenheid consistent is in alle overheidsdepartementen. “Ook de private sector/bedrijven zullen volledig, actief en effectief betrokken moeten zijn.  Zulks, om verder te kunnen werken aan de implementatie van EITI-standaarden, en om ervoor te zorgen dat de doelstellingen en activiteiten van het proces overeenkomen met de prioriteiten van de bredere achterban van de industrie”, geeft Novella Alcantra-Majana, National Coordinator EITI Suriname aan. In aanloop naar de validatie zullen met betrekking tot het bevorderen van de betrokkenheid en participatie van stakeholders de nodige richtlijnen worden gegeven door EITI International.

De totale winst van het bezoek aan Suriname is volgens Alcantra dat aan de overheid, private sector en het maatschappelijk middenveld in Suriname de tools zijn aangereikt om de validatie targets te behalen. Suriname is met de komst van het validatieteam in de gelegenheid gesteld om de correctieve acties te evalueren. Voor Francisco Paris heeft het bezoek aan Suriname eveneens als doel gehad, momentum bij de stakeholders te creëren. Dit, met valide uitvoering van de EITI-activiteiten tot gevolg.

Achtergrond- Het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) is een internationaal initiatief dat tot doel heeft om transparantie en verantwoording te bevorderen in de inkomsten en betalingen tussen overheden en bedrijven in de mijnbouw-, olie- en gassector.  Suriname is in het jaar 2017 toegetreden tot het EITI en verkreeg haar lidmaatschap.  De EITI-standaard vereist dat landen actuele en accurate informatie publiceren over hun beheer van natuurlijke hulpbronnen. Het rapport “EITI-SR Report for Fiscal Years 2018-2020” dat in december 2022 aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo is overhandigd, verschaft inzichten in de mate waarin de winningsindustrie in Suriname een bijdrage levert aan de economische alsook de sociale ontwikkeling van ons land. Ook wordt middels het rapport de status van Suriname betreffende het EITI- initiatief gegeven.  De nationale Multi-stakeholdersgroep (MSG) in elk land bepaalt hoe het EITI-proces zou moeten werken. Jaarlijks wordt belangrijke informatie over het beheer van de natuurlijke rijkdommen gerapporteerd samen met aanbevelingen om deze te verbeteren. Het EITI-secretariaat Suriname wordt voorgezeten door de National Coordinator en vervult onder meer een administratieve, coördinerende en faciliterende rol. Zij helpt eveneens bij het bevorderen van EITI in Suriname. Ondertussen hebben meer dan 50 landen zich gecommitteerd aan het implementeren van de EITI-standaarden.