Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Sabonge tevreden met gezamenlijke inspanning aanwezigen ACS-conferentie

“Het belangrijkste resultaat van de Associatie van Caribische Staten in haar bestaan (ACS) is dat zij de lidstaten en de geassocieerde partijen bijeen kan brengen voor een dialoog. Dit zei ACS-secretaris-generaal Rodolfo Sabonge in een vraaggesprek met de Communicatie Dienst Suriname(CDS). Hij feliciteert Suriname met de voorbereiding van de ACS-bijeenkomst. “Het is een succes om hier meer dan twintig van onze lidstaten en een groot aantal van de geassocieerde en waarnemende landen te hebben.”

Suriname is momenteel voorzitter van de ACS. Het hele ACS-secretariaat draagt bij aan de planning, de voorbereiding en de uitvoering van de conferentie om leden uit de 25 lidstaten en 10 geassocieerde lid landen te halen, waarnemers uit 29 landen van over de hele wereld erbij te hebben. Op dit moment is de ACS de tweede grootste organisatie in omvang na de OAS op het westelijk halfrond. Sabonge spreekt van een geweldige kans voor Suriname om te laten zien wat het de regio kan bieden op het gebied van omkering en mogelijkheden voor Suriname. Aandachtsgebieden van de ACS zijn handel, toerisme, transport, en het terugdringen van milieurampen. De 16e Business Forum van de ACS is erop gericht de handel te bevorderen binnen de ACS-landen en ook daarbuiten. “Zonder handel is er noch groei noch ontwikkeling. Ik zie dat er in de beurs vanuit Suriname veel moeite wordt gedaan om producten en diensten op de beurs te presenteren, dit was ook een kans om andere landen erbij te halen en de handelsmogelijkheden met de observerende landen met Suriname en ook met de regio te vergroten”, stelt de ACS-topman.

Volgens Sabonge is solidariteit bij de landen cruciaal om gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden en uniforme oplossingen voor de problemen te vinden. Hij noemt de gevolgen van klimaatverandering als voorbeeld. “Klimaatverandering houdt geen rekening met grenzen, kleur, taal of etniciteit. We kunnen alleen als verenigde groep naar oplossingen zoeken.” De ACS-topman merkt op dat Suriname als een van de drie koolstofnegatieve landen in de wereld een belangrijk voorbeeld is. “We moeten iedereen laten begrijpen dat deze regio daadwerkelijk bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot. We moeten de wereld op een andere manier vertellen dat we eerlijk behandeld moeten worden, omdat klimaatverandering op zichzelf enorme ongelijkheid veroorzaakt en de kwetsbaarheid in de meeste van onze landen vergroot.”

Meer nieuws

Toelichting op de Visum- en Toeristenkaartprocedure

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) wenst wederom de gemeenschap een toelichting te geven over de  reeks van veranderingen, vanaf 2019,